0

Р айонният съд във Варна призна за виновен 37-годишен мъж за причиняване на телесна повреда на охранител – престъпление по чл. 131, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Районният съд във Варна призна за виновен 37-годишен мъж за причиняване на телесна повреда на охранител – престъпление по чл. 131, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Инцидентът е от 16 февруари 2019 г., неприсъствен ден, в търговска и офис сграда в широкия център на Варна. Преди обед на тази дата охранителят на обекта забелязал чрез мониторите за видеонаблюдение паркиран автомобил пред гаражната врата на сградата и излязъл навън с намерение да предупреди водача да не възпрепятства достъпа.

Междувременно на мястото вече били пристигнали служители на „Общинска полиция“, които глобили собственика за неправилно паркиране. Охранителят се върнал на поста си в помещението за наблюдение и видял, че непосредствено след тръгването на полицията, санкционираният водач се придвижил по обособената тераса на сградата, като опитвал подред да отвори заключени врати на офиси.

Длъжностното лице  останало с убеждение, че подсъдимият търси саморазправа с него, мислейки че той е сигнализирал за нарушението, затова продължил да наблюдава мониторите без да се показва. След известно време, когато вече не е регистрирано движение, охранителят излязъл от входа и тръгнал по обособен страничен тунел в сградата, като внезапно бил пресрещнат от подсъдимия със силен юмручен удар в лицето.

В резултат пострадалия, в качеството му на длъжностно лице, при изпълнение на службата му по охрана на чуждо имущество, е причинена лека телесна повреда, изразяваща се в контузия на главата и обусловила временно разстройство на здравето, неопасно за живота.

37-годишният бабаит обаче бил с чисто съдебно минало и е освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание – глоба от 1000 лева. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок.