0

А рестуваният в Благоевград с 663 патрона 42-годишен Григор Борисов направи вчера в благоевградския съд истински театрален спектакъл. На който биха завидяли сценаристи и режисьори. При гледане мярката му за неотклонение роденият във Велико Търново, но с адресни регистрации в София и в благоевградския квартал „Освобождение“ представи своята версия, че е „агент под прикритие“ и защитавал националната сигурност. Агент била и съпругата му, която живее  във Великобритания, където той пребивавал преди време. Патроните му били необходими, за защита срещу евентуална офанзива на НАТО. Искал и  да защити  президента Румен Радев от преврат, но тази опасност вече била отпаднала.

 

Арестуваният в Благоевград с 663 патрона 42-годишен Григор Борисов направи вчера в благоевградския съд истински театрален спектакъл. На който биха завидяли сценаристи и режисьори. При гледане мярката му за неотклонение роденият във Велико Търново, но с адресни регистрации в София и в благоевградския квартал „Освобождение“ представи своята версия, че е „агент под прикритие“ и защитавал националната сигурност. Агент била и съпругата му, която живее  във Великобритания, където той пребивавал преди време. Патроните му били необходими, за защита срещу евентуална офанзива на НАТО. Искал и  да защити  президента Румен Радев от преврат, но тази опасност вече била отпаднала.

 

42-годишният Григор Борисов коментирал и напрежението по оста Русия – НАТО. Разгърнал в съдебната зала тезата, че конфликта не е заради Украйна, а за да се спре обединение между руски енергийни източници и германски технологии. Добавил още, че неговата мисия е да спасява българи в чужбина. На въпроса на съдебния състав откъде се е сдобил с толкова незаконни боеприпаси, той отговорил с въпрос: „Дали Левски, Ботев и Гоце са имали разрешително за патрони?”.

Съдът прецени, че на обвиняемия е необходимо да се назначи психиатрична експертиза, която да установи дали не страда от заболяване. Защото  престъплението, по което е обвинен, е от висока степен на обществена опасност, съдия Екатерина Николова му наложи мярка „задържане под стража“. Определението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Благоевград.   

На обвиняемия бил осигурен служебния адвокат Надежда Римпева от благоевградската колегия: „Преди началото на делото обаче в залата пристигнал и  софийски адвокат. На въпрос на съдията кой от тях иска да го представлява, той пожелал и двамата, но в крайна сметка подписал пълномощно на софийския адвокат, на когото дори не знаел името“, заяви пред журналисти адвокат Надежда Римпева.

При проверка на квартирата на Григор Борисов в Благоевград в четвъртък около 14:00 ч. полицейски служители на сектор ПКП  намериха и иззеха около 663 бр. боеприпаси за огнестрелно оръжие, пълнители, томахавка и бронежилетка, за които не са предоставени необходимите документи за съхранение и притежание. Разследващите работят и по версията, че обвиняемият е наемен убиец. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 339, ал. 1 от НК –  незаконно притежаване на боеприпаси.