0

Б ежанците от Тик-Ток, станали звезди след публикацията на „Телеграф“, са част от мощна група, която буквално има видеоучебник за нелегално преминаване на границата ни.

Трафикантът, който снима рекламния клип, е мароканец и само преди два дни публикува поредния клип. Това показа наша проверка.

От МВР пък обявиха, че той и групата от клипчето в Тик-Ток били арестувани. Видеата в социалните мрежи обаче говорят съвсем друго. В последното се вижда как топканалджията води поредната група през заснежена Странджа и точка по точка обяснява маршрута, по който стигат до София.

Освен мароканския трафикант, има още няколко мощни групи с водачи, които прекарват мигранти нелегално през браздата. Всички те се рекламират буквално като туристическа агенция за бежанци и дават GPS координати за преминаване. Основният маршрут е Истанбул-Одрин-Царево-Бургас-София. В някои от видеата каналджиите дори пускат снимки на забележителности от столицата, които да упътят клиентите. Дават се разписания на нарядите на гранични полицаи, както и разположението на камерите за наблюдение, монтирани по оградата на българо-турската граница.

Стълбата, която се появява и на първото видео, което публикувахме, се оказва основен атрибут на трафикантите. В някои от клиповете те показват, че докато групата лежи и си почива в гората край Ихтиман, тя седи сгъната до тях. В друг клип, с който „Телеграф“ разполага, пък бежанците са снимани един по един - усмихнати до ушите и току-що прескочили граничната ограда. Зад тях дори се мъдри млад мигрант, който за реклама е нахлупил шапка с надпис Тик-Ток.

Кабинетът ще докладва за състоянието на съоръжението

Министерският съвет трябва да внесе доклад в парламента за актуалното състояние на оградата по границата и съпътстващата я инфраструктура и извършените дейности и свързаните с тях разходи, заложени в бюджета за миналата година. Това реши Народното събрание. Докладът трябва да бъде внесен до 1 месец, а предложението беше на ПГ на ГЕРБ.