0

Д о 10 дни окръжният съд в Стара Загора ще вземе решение по казуса с осъдения на доживотен затвор в Турция и обявен за издирване чрез Интерпол 73-годишен Осман Халил Кестел, който беше задържан от полицията в Казанлък на 7 януари при опит да обнови личните си документи.

До 10 дни окръжният съд в Стара Загора ще вземе решение по казуса с осъдения на доживотен затвор в Турция и обявен за издирване чрез Интерпол 73-годишен Осман Халил Кестел, който беше задържан от полицията в Казанлък на 7 януари при опит да обнови личните си документи.

В съдебната зала по време на заседанието възрастният мъж заяви, че никога не е знаел за осъдителната си присъда.Той си спомнял, че давал преди години показания в турската полиция и известно време е бил под домашен арест, но след това съвсем спокойно се завърнал в родното си село Манолово. За доживотната присъда, постановена от истанбулския съд през 2011-а, разбрал след като полицията в Казанлък го задържала. Тогава научил, че името му фигурира в червения бюлетин на Интерпол от 10 септември 2020-а, по искане на истанбулския съд, който е постановил доживотно наказание за убийство в Бурса за убийството на някой си Ертугрул Чебмер на 6 септември 1996-а. Тогава Кестел е бил разпитван от полицията заедно с две жени в качеството му на заподозрян.

Според жителите на павелбанското село Манолово, откъдето е Кестел, той напуснал със семейството България в началото на 90-те години на миналия ХХ в., когато продал и фамилната си къща. Завърнал се след много години и се установил в изоставена постройка, но твърде бързо си спечелил неприязънта на околните заради множество кражби на покъшнина наоколо. Преди време дори го „поступали“ след поредно влизане в чужда собственост и той заминал в неизвестна посока. Последният адрес, на който е бил регистриран е в близкото Средногорово, а според запознати през м.г. работел като пазач на черешова градина в землището на село Тъжа, където се грижел за двадесетина овце.

На 13  октомври м.г. старозагорският окръжен съд е заседавал по казуса с Кестел в съотвествие с искането на истанбулските си колеги за признаване на произнесената някога  присъда, но мъжът не се появил в залата, тъй като не получил надлежно призовката, припомнят си юристи.

Два са вариантите на българския съд по казуса с Осман Кестел: единият е да приведе в изпълнение присъдата от Турция, а другият е да не я приеме и мъжът да си отиде у дома. Нашите съдии не могат да разглеждат случилото се в Бурса през 1996-а по същество. До излизането на решението Кестел остава в ареста.