0

45-годишен, видимо неадекватен и най-вероятно дрогиран мъж бе задържан от полицаи насред центъра на Сливен след сигнал на тел. 112, че човекът се е вмъкнал в корубата на емблематичния за града Стар бряст и оттам хвърля камъни и отпадъци по преминаващите, съобщиха от ОД МВР.

Сигналът е бил подаден малко преди 11 ч. на 14 май от хора, които по случайност не пострадали от обстрела в идеалния градски център.

Очевидец

В своя публикация журналистката Веселина Седларска публикува снимка и текст: „България - смешна страшка! Днес в центъра на Сливен нещо прелетя и тупна пред мен - камък. Голям колкото две тухли. След него последваха и други камъни, кори от дърво, плесени. Млад мъж, очевидно тежко дрогиран, бе разкъсал мрежата на Стария бряст, влязъл в корубата на дървото и, крещейки, хвърляше по минаващите каквото е намерил там. Дървото е огромно и кухо. Преди да стигне до него, дрогираният бе изкъртил и две секции от оградата. В момента, в който се отдръпнах и почнах да набирам 112, един от намиращите се наоколо се разкрещя: „Видяхте ли я, голямата журналистка, даже една забележка не му направи.“ Погледнах - един мъж, който обикновено се мотае по главната улица на Сливен и се възмущава от всичко. В полицията вече се бяха обадили преди мен и били пратили полицаи. Вбесена, отидох при възмутения и го попитах защо той не е направил „забележка“. А той: „Аз съм пенсиониран военен, не съм журналист, знаем ви вас, журналята, хеле пък тебе, демократка такава.“


Това е случката. Хайде сега познайте от кого се възмутих повече - от дрогирания, който можеше да ме убие, или от този бдящ гражданин, лабораторен пример за хората, заради които държавата е на такова дередже и върви към още по-тежко.
Полицаите дойдоха, сложиха белезници на дрогирания и го отведоха. Тогава направих снимката“.

Психо

Според запознати задържаният страда от психично заболяване и това не му било за пръв път, образувано е досъдебно производство.

Старият бряст е тотално поразен от заболяване и всички опити да бъде съживен, а от издънките му да порасне ново дърво, са обречени на неуспех. Преди повече от година по заповед на кмета Стефан Радев бе сформиран обществен съвет, който да предложи как да бъде оформена останката от многовековното дърво, за да се превърне в артефакт, но и до момента няма крайно решение, припомнят жители на града.