0

К риминализират престъпления с „хомофобските и трансфобските“ подбуди. Това иска Прокуратурата, която е изпратила писмо с 49 пункта до Народното събрание за промени в НК с цел подобряване на ефективността на наказателното правосъдие.

В момента в НК няма такъв текст и това означава, че ако набиеш човек, който е гей заради това, че е хомосексуалист ще бъдеш съден заради побоя, но ако влязат тези текстове в сила то подсъдимият ще бъде обвинен заради това, че е посегнал на хомосексуалист.

Предлага се още да се предвидят квалифицирани състави за унищожаване и повреждане на имущество и за палеж, извършени по расистки, ксенофобски, хомофобски и трансфобски подбуди. 

Предвид невъзможността да се обхванат всички видове дискриминационни елементи е отправена препоръка за въвеждането на норма в Общата част на НК, съгласно която извършването на престъпление по дискриминационни подбуди да се счита за отегчаващо наказателната отговорност обстоятелство. Освен това се предлага изричното включване в съставите на престъпленията от омраза на признаците „сексуална ориентация, пол, полова идентичност и изражение на пола“.

Иначе предложенията са обособени в 49 пункта и са насочени към осигуряване на необходимата наказателноправна защита при престъпления, извършени от омраза, отпадане на провокацията към подкуп, разширяване на възможностите за разследване на организираната престъпност и корупцията, подобряване на наказателноправния режим на тероризма чрез отделянето му в самостоятелен раздел, въвеждане на нов престъпен състав във връзка с онлайн пиратството, съчетано с възможност за блокиране на сайтове и акаунти, премахване на ограниченията при увеличаване на наказанието „лишаване от свобода“ при съвкупност от престъпления, задължително налагане на пробационна мярка при предсрочно условно освобождаване, както и в изпитателния срок при условно осъждане.

Предвижда се изрична възможност за смекчаване или изключване на наказуемостта за подсъдими, които са допринесли за разкриване и доказване на престъпленията.
За да се осигури ефективно противодействие на организираната престъпност е необходимо използването на нов инструмент за събиране на доказателства  -  чрез използването като свидетел на определен член на престъпното сдружение, който е готов да сътрудничи на разследването - т.нар. „сътрудничещ“ свидетел.

Предлага се криминализиране на поробването, което е факт  в повече от 25 държави от ЕС, но не и в България. В предложението е акцентирано върху съставите на престъплението „трафик на хора“ за обхващане на всички форми на трафик, включително продажба на новородени, разграничаване на трафика със съгласието и без съгласието на жертвата, въвеждане на допълнителни квалификации, когато пострадалият е лице в неравностойно положение и когато е последвало самоубийство или опит за такова.

Като сериозен проблем за ефективността на борбата с корупцията е дефинирано определянето на провокацията към подкуп като престъпление. За да се даде възможност за своевременно разкриване и доказване на подкупа провокацията не трябва да е престъпление, а да се използва като инструмент и дори като специално разузнавателно средство.

Отново са предложени изменения при престъпленията по транспорта в съответствие с многократните призиви на Прокуратурата на Република България за завишаване на санкциите при управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол и/или наркотични вещества. Предвижда се създаването на нова разпоредба за отнемане в полза на държавата на моторното превозно средство, когато то е собственост на извършителя.