0

Д оживотен затвор е окончателната присъда на подсъдимия за убийството на бизнесмена Огнян Харизанов – Оги Лудия, Божидар Атанасов. Това реши Върховният касационен съд, който остави в сила решението на Апелативния съд в Пловдив.

Доживотен затвор е окончателната присъда на подсъдимия за убийството на бизнесмена Огнян Харизанов – Оги Лудия, Божидар Атанасов. Това реши Върховният касационен съд, който остави в сила решението на Апелативния съд в Пловдив.

Върховните магистрати потвърдиха присъдата на пловдивските си колеги за квалифицираното убийство. Делото бе образувано по жалби на подсъдимия, на гражданските ищци и частните обвинители.
С присъдата Божидар Атанасов е осъден на „доживотен затвор“ за това, че на 17.08.2007 г. в частна вила, намираща се в парк „Родопи“ при условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, умишлено е умъртвил Оги Лудия, като убийството е извършено с ловна пушка. Със същата присъда подсъдимият е осъден да заплати на гражданските ищци и частни обвинители

общо 350 000 лева кръвнина

за претърпени неимуществени вреди.
42-годишният Огнян Харизанов бе застрелян на 17 август 2007 година на вилата си в парк „Родопи”. Килърът бил пуснат в двудневен домашен отпуск от затворническото общежитие „Хеброс”, където изтърпявал присъда. На 17 август 2007 година Атанасов си взел пушката и отишъл на технопарти на хижа „Родопски партизанин“ над село Храбрино. След 23 часа той напуснал хижата и с кола тръгнал към местността „Чернатица” в района на хижа „Здравец“, където Огнян Харизанов имал вила. Той и Оги Лудия се познавали от по-рано, като имали

неуредени финансови взаимоотношения.

Атанасов оставил колата на известно разстояние и се приближил до вилата на Харизанов, който бил с компания на терасата на вилата си. Когато Харизанов станал да отиде до барбекюто, Божидар се прицелил в него със заредената пушка „Збройовка Бърно“ и стрелял. Харизанов бил приет в лечебно заведение, където починал от раните си. За да не бъде разкрит, Атанасов

поръсил с червен пипер района,

през който преминал и откъдето произвел изстрела, за да не бъде проследен. После отново отишъл на партито на хижа „Родопски партизанин“.
В своето решение Върховният касационен съд е приел за неоснователни всички доводи на страните за допуснати при съдебното разглеждане на делото процесуални нарушения, неправилно приложение на материалния закон и явна несправедливост на избраното наказание. Занимал се е с изложения доказателствен анализ и заключил, че пловдивският Апелативен съд е изпълнил в пълен обем процесуалните си задължения за обективно, всестранно и пълно изследване на обстоятелствата по делото и в тази връзка аргументирано е отхвърлил твърдението на подсъдимия, че не е автор на убийството. Върховният съд се е спрял и на предпоставката за определяне на наказанието „доживотен затвор“, а именно изключителна тежест на деянието, като е намерил за неприемливо виждането на защитата, че случаят не разкривал подобна тежест, както и мнението за завишен смекчаващ потенциал на изминалия от инкриминирания момент дълъг период от време. Същевременно е счел за неправилни съображенията в подкрепа на искането на частното обвинение за определяне на най-тежкото наказание „доживотен затвор без замяна“. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест. Това е втората доживотна присъда на Божидар Атанасов, като първата му е за убийството на митничаря Георги Дребчев.