0

6 деца лежат в затворническото общежитие за непълнолетни във Враца заради убийства, грабежи или кражби. Това съобщиха от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ към правосъдното ведомство за „Телеграф“. Три от тях излежават присъди, а другите три са подсъдими. Децата убийци са 2. Останалите лежат за по-леки престъпления. Освен тях има и едно момиче, което е осъдено за кражби. Девойката е настанена в Сливен, където се намира и женският затвор.

Преди 10-ина дни България отново настръхна от жестокостта на три хлапета, които бяха задържани заради убийството на свой роднина в село Гъмзово. Причината за зверството - шише с ракия за 6 лева, която децата не харесали.

Развитие

През последните няколко години едни от най-жестоките убийства у нас бяха извършени именно от непълнолетни. „Телеграф“ провери какво се случва с осъдените, някои от които вече пораснаха и бяха преместени в затвори за възрастни из страната, а други дори вече са на свобода. Именно такъв е случаят с Иван Иванов, който през 2018 г. закла 11-годишната Никол в асансьор в кооперация в бургаския квартал „Меден рудник“. Тийнейджърите трябвало да се качат на покрива, за да пушат наргиле. В асансьора обаче момчето понечило да целуне Никол, но тя го отблъснала. Това го вбесило и той я наръгал с кухненски нож във врата. По време на убийството Иван е на 15 години. Той бе осъден на 6 години затвор, които е излежал в края на миналата година и вече е свободен гражданин, съобщиха от ГДИН.

Големи

Друго жестоко убийство, което ни потресе с нечувана жестокост, е това на Андреа от Галиче. Момичето било бито, изнасилено и наръгано от 17- годишния тогава Аксел Олеков. Мотив за жестокостта - отново отказани ласки. Заради убийството на Андреа Аксел отнесе 18 години решетки. Тъй като Олеков вече е навършил пълнолетие, той е бил преместен в затвор за възрастни в Плевен. Въпреки че има да плаща кръвнина, Аксел не работи в затвора. За сметка на това е решил да се ограмоти. От есента на миналата година той е записан като ученик, съобщиха от ГДИН.

Братски

Да продължи образованието си е решил и друг осъден за убийство, отнел живот още като дете - Станислав Митков. През 2017 г. той и брат му Осман Юсуфов изнасилили, ограбили и убили 67-годишната Копринка Маринова в дома й в Провадия. Няколко дни преди убийството Копринка повикала Осман и Станислав да й пренесат дърва за огрев срещу 20 лева. Братята обаче решили да я ограбят. Нахвърлили се върху нея - изнасилили я, разбили й главата и я душили. Като приключили, отмъкнали от дома й 69 лева и избягали. През 2020 г. Станислав е осъден на 10 години решетки, а Осман - на 8 г. Към момента на убийството първият е 16- годишен, а вторият - на 14 г. Сега и двамата вече са пълнолетни. Настанени са в различни затвори - съответно Враца и Варна, и не работят. За сметка на това имат куп нарушения на вътрешния ред на пандиза.

Душманите на таксиджията Валери топят присъди с работа

Осъдените за убийството на таксиметровия шофьор Валери Спиридонов край русенското село Николово - Николай Василев и Деян Цветанов, пък са решили да топят присъдите си с труд, съответно в Стара Загора и в Белене. Николай е осъден на 11 години затвор, а Деян - на 10 г. През март 2017 г. 17- годишните тогава тийнейджъри ограбили и убили Валери. Те наели таксито и когато стигнали на глуха улица, поискали парите от шофьора. Той отказал да ги даде, а те го заклали и му отмъкнали 60 лева. По закон два работни дни се считат за три излежани. Ако двамата продължават да полагат труд, след около 5 години ще бъдат свободни.