0

Т рафиканти на мигранти предлагали ВИП услуги, като вземали по 10 000 евро на човек за превоз до сръбската граница. Специфичното на услугата е, че нелегалните се возели в група от по 5-6 човека. Обикновената услуга, която каналджиите предлагали струвала около 2-3 000 евро на човек, разкри по време на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Милева разказа още, че трафикантите са изградили мрежа със строга йерархия в Турция, Сърбия и България, като във всяка страна има основен организатор. В България главният отговорник подбирал лица, с които да работи, като сред тях се отличават фигурите на отговорник за намиране на шофьори и отговорник, който осигурявал места за настаняване на мигрантите.

ЕКСКЛУЗИВНО: Спецакция "Хавала" срещу каналите за трафик на бежанци

„След престоя в България лицата са водени до българо-турска граница, където отговорникът от българска страна се свързва с отговорника от сръбска страна. Заплащането се извършва, след като организаторът от турска страна получи информация, че мигрантите са достигнали крайната точка“, уточни Сийка Милева.

От думите на говорителката на Иван Гешев стана още ясно, че превозните средства на трафикантите са били ескортирани от автомобили, управлявани от жени, за да не будят подозрение. 

Заплащането на каналджиите е ставало по метода „Хавала“, като плащанията са правени от човек, наречен хавалар (от арабски: касиер или брокер), който е разплащал парите, които са се предавали от ръка на ръка, разясни още Милева.

Според Росица Димитрова от "Гранична полиция" има случаи, в които мигранти са превозвани в линейки и дори в катафалки. 

ПРЕЗ СИСТЕМАТА "ХАВАЛА": Хилядарка за квартира на бежанец в София!

Във вчерашния ден ГДБОП е разбила поредната група, занимаваща се с трафик на мигранти. Задръжани са шест лица, от които един иракчанин, един ливанец и четирима българи. Лидерът на престъпната група не е българин. Претърсени са четири адреса, открити са много вещи и предмети, които имат общо с извършените престъпления. Разпитани са множество свидетели, направени са и следствени експерименти.

В рамките на акция „Хавала“ са повдигнати обвинения на 92 души.