0

М итничари под прикритие се развършаха из Пловдивско - конфискуваха 1,7 тона домашна ракия и удариха незаконен казан. 

Най-голямото количество нелегален алкохол е открито при проверка в частен имот в пазарджишко село. В жилищна постройка са открити 78 пластмасови бутилки, всяка с вместимост 10 литра, съдържащи безцветна течност с мирис на алкохол. Общото намерено количество е 780 литра. След извършен тест с денситометър е установено различно алкохолно съдържание на течността в бутилките, вариращо от 45˚до 95˚. Собственикът на пиячката няма документи за плетен акциз. 

Нелегален алкохол, разпределен в пластмасови бутилки с различна вместимост, е открит при друга проверка. Митничари под прикритие извършват контролна покупка на 10 литра домашна ракия от мъж на 62 години от село в община Братя Даскалови. След проверка в дома му в Старозагорко откриват 308 литра безцветна течност с мирис на алкохол, без документи. 

По случаите са образувани досъдебни производства от разследващи митнически инспектори под надзора на Районната прокуратура в Пазарджик и Районната прокуратура в Стара Загора - Териториално отделение – Чирпан. 

Разузнавачите на митниците извършват и друга акция на регистриран малък обект за изваряване на етилов алкохол в друго пазарджишко село. В близост до помещението, в което са разположени съдовете за дестилация, са открити пластмасови бутилки с общо 627,8 литра течност с различно алкохолно съдържание – от 30˚ до 73˚. За алкохола не са представени изискуемите документи по Закона за акцизите и данъчните складове.

При следваща проверка в Карлово пък в нерегистриран обект са установени две съоръжения за дестилиране с вместимост 160 и 500 литра. Там обаче са са открити едва три литра алкохол.