0

К аналджиите, съпричастни към катастрофата с двама загинали полицаи в Бургас, са били задържани, но освободени ден преди фаталния инцидент, стана ясно от думите на вътрешния министър Иван Демерджиев, който оповести данни от вътрешната проверка. От доклада по случая става ясно, че за замесени 16 униформени, като голяма част от тях вече са отстранени от служба.

"Има данни за 16 полицаи, които са нарушили своите задължения или са извършили действия, които могат да се третират като дисциплинарни нарушения или престъпления“, каза Демерджиев и уточни, че докладът от проверката е предаден на Окръжна прокуратура-Бургас.

Най-фрапантни нарушения са допуснати от служители на „Гранична полиция“, като в доклада се съдържат имената на директор на РДГП, началник на ГПУ-Бургас, началник на ГПУ Малко Търново, зам.-началник на ГПУ Малко Търново.

"Най-общо тези лица, които се замесени в това престъпление, са установени и задържани, неофициално, но фактически предишния ден. Били са освободени и след като са освободени са стигнали да Харманли, взели са втори автобус и са се върнали тук и са извършили това, което знаем всички“, разясни Демерджиев.

Според вътрешния министър към загиналите служители на МВР е могло да бъде подадена информация 17 минути преди възникването на катастрофата, но това не е направено.

„Сигналът е подаден 3 минути преди инцидента и всички действия, които се коментираха на двамата служители, е че те са получили информация 3 минути по-рано без да знаят какъв автобус се придвижва към тях, без да знаят, че този автобус не се подчинява на полицейските разпореждания и без да знаят, че се движи с висока скорост, и е склонен да преминава през полицаите, които опитат да го спрат“, изложи цялата фактология Демерджиев.