0

И мало е жалби преди убийството на психолога Иван Владимиров. Те обаче не са за заплахи за насилие и саморазправа. Това обяви в Пловдив министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

„Трябвало е да дадат индикация при всички случаи на полицейските служители, че може да ескалира конфликтът, но в нито един от тези жалби и сигнали няма ясно оплакване от физическа саморазправа, още по-малко - заплаха или закана за убийство", поясни той.

Вътрешният министър добави, че хипотетично е възможно сигналите да са били манипулирани ор служителите на реда, но беше категоричен, че това е престъпление и ако има такива данни ще бъдат взети мерки.

“Не може да се очаква, че ние за шест месеца можем да решим всички проблеми в МВР, натрупвани десетки години назад във времето”, коментира министърът, цитиран от БТА.

Министърът поясни, че арестуваният за престъплението е бил в системата на МВР преди около 20 години, а на въпроса дали е трябвало да му бъде отнето оръжието ще има отговор.

Той допълни, че още в началото на мандата на служебното правителство са дадени указания за превенцията на подобни случаи, защото са видели, че има проблем в тази посока. Сега главният секретар отново обръща внимание на всеки един ръководител и лично ще носи отговорност, ако подобни случаи не бъдат проверени и третирани своевременно, посочи министърът. Според него очевидно трябва време, за да могат служителите да възприемат тези указания и да започнат да ги изпълняват стриктно. Ще направим всичко необходимо това да се случи, каза още Демерджиев.