0

З ловещо престъпление, в което са преплетени страст, любов и ревност, разтърси страната преди 9 години. В нощта срещу 3 септември 2013 година бивш полицай закла любовницата си и принесе смъртта й като подарък за рождения ден на ревнивата си годеница.

Злокобната сага се разигра в курорта Слънчев бряг, а предисторията започнала година по-рано с банален любовен триъгълник. 29-годишният това Михаил Менашки работел като полицай в курорта Слънчев бряг и се запознал с 30-годишната красавица Мария Златанова. Младата жена работела като управител на бара в хотел "Гларус", където Менашки и колегите му често ходели по служба при проблеми с клиенти.

Мечти

Връзката им била неангажираща и продължила и след като полицаят бил на работа в курорта. После пък Менашки е изхвърлен от МВР заради съмнения, че пласира фалшиви винетки. Докато Менашки въртял любов с Мария, имал и друга паралелна връзка със 17-годишната ученичка Маргарита Митева. Тийнейджърката от Ямбол по онова време мечтаела да стане фотомодел и се изживявала като манекенка. През лятото на 2013 година младото момиче пристигнало в Слънчев бряг при годеника си и скоро надушила за интимната му близост с Мария. От този миг насетне в любовния триъгълник се заредили жестоки скандали. Маргарита и Мария няколко пъти се карали и разменяли заплахи. Тийнейджърката  изпитвала яростна ревност и често заплашвала любимия си, че ще сложи край на живота си. Маргарита била с лабилна психика, не можела да преживее, че Мария била по-хубава от нея. Подозирала, че Менашки още таи чувства към съперницата й и тайно се срещат.

Сцени

В злокобната  нощ на 2 срещу 3 септември  Маргарита празнувала седемнадесетия си рожден ден в къща в село Кошарица. До нея освен Менашки били и най-близките им приятели. В разгара на тържеството гостите станали свидетели на ужасяващи сцени. Маргарита вадила ту нож, ту пистолет и заплашвала да сложи край на живота си. Опирала острието във вените си и дулото на револвера в челото. Заплашвала Михаил, че ако не й докаже, че я обича, ще се самоубие. А като доказателство за любовта му изискала да направи нещо лошо на Мария. 

„Исках той да ми докаже, че няма чувства към нея и да й стори нещо. Иначе щях да си тръгна или да се самоубия. Взех пистолета му и го опрях в главата си, но той грабна оръжието от ръцете ми. След това взех ножа  и го заплаших, че ако не я разкара окончателно, си режа вените. Михаил ме спря и ме успокои”, ще признае по-късно пред разследващите Маргарита. Приятелите, които били поканени на рождения ден, са станали преки очевидци на истеричните пристъпи и сцени, но никой от тях не подозирал, че още същата нощ друга млада жена ще бъде принесена в жертва на съперницата си като зловещ подарък.

Клане

Свидетелите разказаха тогава как Менашки напуснал партито в полунощ и как хладнокръвно се върнал в ранните часове на 3 септември, все едно нищо не се е случило. Излязъл, за да убие бившата си изгора, и отново се върнал, за да вдигне наздравица с новата си любима. Прекрасно знаел кога Мария свършва работа, затова отишъл малко по-рано и зачакал от засада пред хотела.  Очаквал, че ще е сама, но тази нощ я чакал футболистът Симеон Куминков. Това обаче не отказало Менашки от пъкления му план. В мига, когато Мария се качвала в джипа на Симеон, бившият полицай изскочил от храстите, въоръжен с нож, и нападнал бившата си. Намушкал я седем пъти с нож в корема и в гърдите. Хубавицата издъхнала за секунди. В клането пострада и Симеон, докато се опитвал да защити Мария.  Именно той разпозна убиеца и бе ключов свидетел по делото. Самият Менашки в началото отричаше, но после призна, че е намушкал Мария, като се кълнеше, че не е искал да я убива.

Кръв

ДНК експертиза доказа, че по тениската на Менашки има кръв от убитата Мария. По време на процеса изплуваха ужасяващи подробности от злокобното жертвоприношение. 

„Казах на Михаил, че ако той не направи нещо на Мария, ще се разделим. Изкрещях му, че ако и един шамар не й удари заради мен, значи предпочита да е с нея. Ако той не я накажеше, лично аз щях да я залея с киселина. Исках да ми докаже, че няма чувства към нея. Михаил се закле, че обича само мен. И ми обеща специален подарък…", разказала пред следствието  Маргарита Митева след жестокото убийство на нейната съперница. 

Ужасяващи  показания даде и самият Менашки. „Когато не съм на работа, винаги ходя въоръжен с хладно или с огнестрелно оръжие, тъй като престъпността в Бургас е доста висока и по някакъв начин исках да предпазя живота си и живота на приятелката си от внезапни нападения”, казва в следствието той. Годеницата му Маргарита също ходила въоръжена. „Движа се с нож, тъй като съм манекенка и се страхувам от посегателства”, казала девойката. 

Срещу бившия полицай Михаил Менашки бе повдигнато най-тежкото обвинение – убийство по особено жесток и мъчителен за жертвата начин и бе осъден на 25 години затвор. 

Прати послание до загиналите полицаи

Изненадващо без никаква видима връзка Михаил Менашки преди седмица писа бележка в затвора и я изпрати като послание до загиналите полицаи след гонката с бежанците в Бургас. На бившите си колеги Менашки пише нечетливо нещо, посочвайки истината. Бележката му е подписана – Менашки, бивш ваш колега от затвора. Какви са били целите му и какво всъщност е искал да изрази с това послание ексченгето убиец остава загадка. Не е ясно и кой е отишъл, за да я остави на мястото до кръстовището „Трапезица“ в Бургас, където десетки хора оставят цветя и палят свещи всеки ден в памет на загиналите.