0

О съден за убийство бивш полицай изпрати от затвора писмо до трагично загиналите служители на МВР Йордан Илиев и Атанас Градев. Посланието е подписано от 34-годишния Михаил Менашки, който излежава 25-годишна присъда за убийството на барманката Мария Златанова в Слънчев бряг преди 9 години, видя репортер на „Телеграф“. Писмото представлява кратка бележка с разбъркан и трудно четлив текст и е поставено на мястото, където загинаха двамата полицаи - на кръстовището „Трапезица“ в Бургас.

Букет

Върху откъснат лист от тетрадка, привързан с панделка към букет карамфили, Менашки е написал ръкописно текст, който звучи объркано и трудно се разчита. „Никога в живота истината е вечна. На вас тя е истина погрешна“, пише в част от текста, без да е ясно какво точно иска да изрази с това авторът. Посланието завършва с думите: "Това не е истина!" и е подписано с: "Ваш колега, макар и от затвора - благодаря, Менашки". Малко преди да извърши убийството на барманката на 2 септември 2013 г., Менашки вече беше изхвърлен от структурата на МВР по подозрение, че пласира синтетична дрога. Тогава бившият полицай бе само на 25 години. Не е ясно дали се е познавал лично с някого от загиналите служители на МВР, или отправянето на посланието към тях е форма на някаква негова емоционалност, докато е вътре в зандана.

Стих

На лобното място, на което автобус, пълен с бежанци от Сирия, не се подчини на опита им да го спрат и уби двамата полицаи, са оставени стотици послания от множество жители и гости на Бургас. Впечатляващо е и стихотворение, което е написано в памет на двамата полицаи. То е прикрепено върху малък трибагреник.

„Разтърсени от болка и от скръб

мълчим пред паметта ви свята

и вашият неизживян живот

момчета родни, свидни наши“.,

гласи първата строфа от този стих с неизвестен автор.

Почит

Хората не спират да идват на кръстовище „Трапезица“ в Бургас и всеки ден оставят бележки, цветя и палят свещи за загиналите служители на закона Йордан и Атанас.

Повече от десет дни мястото е превърнато в своеобразен олтар. Хората се спират да отдават почит. Правят го и местни, но и много туристи, които са на почивка по Южното Черноморие, отбиват с колите си на лобното място на загиналите, всеки по свой начин.

Кампания

На мястото е забита и табела с надпис, който гласи: "Искаме паметна плоча тук! Да се помнят нашите момчета". От текста се подразбира, че зад краткия лозунг вероятно стоят колеги на загиналите полицаи. В морския град вече започна кампания за издигане на паметник на лобното място на двамата униформени. Идеята за това първи лансира екипът на новинарския сайт "Флагман", който е силно съпричастен към случая. Журналистите лично са познавали 31-годишния Йордан Илиев, който бе сгоден за тяхната колежка криминалния репортер Светлозария Кидерова. Двамата планирали да създадат семейство. В злополучната нощ младият Йордан не бил на работа, но доброволно поел дежурство, защото не достигали полицаи. Голяма е драмата и в семейството на втория загинал служител от системата на МВР. 43-годишният Атанас Градев остави две деца сираци и вдовица. По-голямото му дете е студент в Лесотехническия университет в София, а по-малкото учи в Бургас.

Запис

Кървавата касапница се разигра призори на 25 август, когато след бясна гонка между полицейски патрули и каналджии, превозващи мигранти, патрулът се опита да спре автобуса, препречвайки пътя му на кръстовището „Трапезица“. Кадри от охранителни камери, записали последните секунди от живота на Илиев и Градев, бяха излъчени по телевизията. От видеозаписа се вижда как патрулният автомобил е изчаквал от засада автобуса с бежанците на възловото кръстовище. Когато виждат светлините му, полицаите застават напречно на пътя, вероятно убедени, че по този начин ще принудят трафикантите да спрат. Но вместо спирачка шофьорът натиска педала на газта и помита полицейския автомобил, премазвайки го в преса към двете вестникарски будки. Експертите са категорични, че няма и метър спирачен път, което означава, че шофьорът не е направил дори опит да намали скоростта. В автобуса са били превозвани 48 мигранти от Сирия, натоварени час по-рано близо до Малко Търново, след като са прехвърлени от Турция. Веднага след кървавата катастрофа водачът избяга, но още същия ден беше арестуван в Първомай, Оказа се, че зад волана е седял сириецът Омар Мохамед Аднан, пребиваващ у нас със статут на хуманитарен бежанец и по негови заявления 15-годишен. Разследващите се съмняват, че е твърде вероятно сириецът да е пълнолетен, но умишлено да крие годините си. Българските власти вече са изпратили официално запитване до Сирия с искане да се представят убедителни доказателства с официални документи за възрастта на Омар.

Клането в Слънчев бряг било за ЧРД

34-годишният Михаил Менашки е бивш полицай, осъден на 25 г. затвор за жестокото убийство на 2 септември 2013 г. на 30-годишната Мария Златанова. Барманката е прободена 7 пъти с нож в Слънчев бряг. Убийството става пред очите на приятеля й футболиста Симеон Куминков. Менашки въртял любов с красивата Мария, която работела като управител на бар в хотел "Глобус", но паралелно си имал и официална приятелка - 17-годишната Маргарита. Тийнейджърката заплашвала Менашки, че ще сложи край на живота си, ако не й докаже любовта си. Това подтикнало полицая да убие барманката в деня, когато Маргарита празнувала рождения си ден, като подарък.