0

П арламентарната комисия за дейността на разстреляния Мартин Божанов - Нотариуса реши да изслуша в четвъртък "Мис България 2001" Ивайла Бакалова и съпруга ѝ Веселин Денков и двамата направиха скандални разкрития.

"Обвиняем съм по три дела - за изнудване, за лихварство и за подбудителство за убийство. Поискаха ми 100 хил. лв., за да не стана от свидетел обвиняем", заяви Денков при представянето си пред депутатите от комисията.

Денков официално спомена имената куп висши фигури в държавата, като бившия шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров, бившия административен ръководител на двете специализирани съдилища - Георги Ушев, бившия главен прокурор Иван Гешев, на адвокат Атанас Черногорски, и на спецсъдията Андон Миталов, който беше обявен от САЩ за корумпиран, и санкциониран по "Магнитски". Емил Писков също бе споменат като вързан с Нотариуса - бил съпруг на съдия Маргарита Немска, и кум на Мартин Божанов. "Адвокат Велимир Атанасов е ходил до офиса ми докато бях в ареста", допълни той.

"На 28 август 2020 г. ми се обадиха мои приятели и ми казаха, че съм обявен за общонационално издирване и съм прикрепен към организирана престъпна група за лихварство, която вече е задържана. На 1 септември при преминаване на ГКПП "Калотина" ни задържаха и направиха няколко часов обиск на колата, вкъщи и офиса. На 17 август 2021 г. ми повдигнаха обвинение за подбудителство за убийство", допълни Денков.

По думите му преди задържането му в ареста с него се е свързал убития преди няколко месеца Алексей Петров и е поискал да му помогне.

"Алексей Петров поиска да се види с мен, това се случи след три месеца, видяхме се, а той ми каза, че ако не платя 120 хиляди, ще бъда задържан", разказа Денков. Според него всичко, което му се е случило, е заради протестите срещу тогавашното правителство, на които е ходил през 2020 г.

"Тук сме се събрали по случая с Мартин Божанов-Нотариуса, но нещата са много по-дълбоки, защото той съществува заради бездействието или прекаленото действие на органите в тази държава", заяви на свой ред Бакалова. 

БГНЕС

"Ако вие не положите усилия, ще има още мартинбожановчета. И ваша е отговорността това да не случва на никой друг", обърна се тя към парламентарната комисия за дейността Нотариуса.

"Този човек от 25 години нарушава закона и няма нито една осъдителна присъда. Той влизаше в Специализираната прокуратура със синя лампа, за да респектира хората. Позволяваше си да търгува с влияние", допълни Бакалова.

"Мартин Божанов се появи през март 2021 г. Искаше да си уреди среща с мен. Бяха ми казали, че това е човекът, който може да ми помогне с делата на съпруга ми", уточни тя.

"Мартин Божанов-Нотариуса ми се обади по телефона и ми каза, че на Специализирания съд всичко му се нарежда и да не гледаме дали човекът е невинен или виновен, а просто да си платим", заяви Бакалова. 

По думите ѝ, Божанов ѝ е казал, че дори и да си платят, трябва да мине време, да минат изборите, и да си сменят адвоката – Ина Лулчева, преди да може Веселин Денков да бъде освободен от ареста. Бакалова допълни, че Божанов се е свързал с нея, след като са минали около 10 мерки за неотклонение на Денков, при които той оставал в ареста.

Именно Бакалова за пръв път заговори за дейността на Нотариуса като брокер на влияние в съдебната система.

РАЗКРИТИЯ: Убитият Мартин Нотариуса изнудвал Мис България! (ВИДЕО)

Изнудвал ли е Нотариуса семейство Арабаджиеви?

ЗАРАДИ РАЗСЛЕДВАНЕТО НА НОТАРИУСА: Двама прокурори със смъртни заплахи

САМО В "ТЕЛЕГРАФ"! Жената на убития Мартин Нотариуса лъсна гола! (СНИМКИ 18+)

По думите на Бакалова Божанов ѝ поискал 100 000 лв., за да освободят съпруга ѝ от ареста. Той бе задържан през 2020 г. по обвинение в лихварство.

Мартин Божанов беше убит в София на 31 януари. От прокуратурата влязоха в частен клуб SS в столичния квартал “Гео Милев”, свързван с Божанов. По време на обиските са били иззети компютри и различни материални носители на информация. Прокуратурата проверява дали в клуба са членували магистрати, както дали и защо са ходили там. В момента се води досъдебно производство за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, имотни измами и пране на пари. Стана известно и че Мартин Божанов е сменил цифри от ЕГН-то си, както и фамилното си име. В парламента беше създадена временна парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Божанов. Съдийската и Прокурорската колегия на ВСС също започнаха да се занимават с казуса и с евентуалната връзка на магистрати с Мартин Божанов.

*Източник: DarikNews