0

С ъмнения за полицейско насилие. Сигналът е подаден от бившия кандидат-депутат от „Демократична България” Виктор Иванов. По думите му той е бил задържан без основание, а срещу негов приятел е употребена физическа сила. Историята се развива в събота през нощта, недалеч от НДК, предаде NOVA.

Приятел на мъжа заснема клип в нощта на полицейската проверка. „Органите на реда ни казаха да извадим всичко от джобовете си. Аз ги поздравих с „Добър вечер!” и настоях да се представят”, разказа бившият кандидат-депутат.

По думите му обаче униформените отказали да се легитимират. От полицията отговориха, че никой не е застрахован от полицейска проверка и уточниха какво ги е усъмнило в поведението на групата.

„Автопатрул забелязва три лица - видимо употребили алкохол. Едно от тях казва на, предполагам, неговите приятели, че в него има марихуана, която ще изпуши вкъщи”, коментира началникът на Четвърто РУ Кристиан Тонев.

„Здравият разум отхвърля това да крещя пред полицаи, че ще правя незаконосъобразно действие”, отбелязва Иванов.

Полицаите поискали да го обискират. Той обаче отказал, тъй като униформените според него така и не показали значките си.

„Казах им – извинете, но нека да спазим закона, представете се и ще съдействам. Сложиха ми белезници и започнах да питам „Добре, сега на какво правно основание ме арестувате?”, обясни Иванов.

„Лицето е задържано, защото е агресирало и осуетява полицейска проверка. За да си предоставят личните карти на полицейските служители, най-вероятно те са се легитимирали и са приели, че са униформени”, уточни началникът на 4 РУ. 

Ситуацията ескалирала, след като Иванов е отведен към полицейския патрул. „Лицето започва да се дърпа и ухапва по дясното коляно единия колега”, каза Тонев.

„Аз отричам. Ще се радвам тяхна вътрешна проверка да установи защо арестант с белезници би могъл да бъде в ситуация да хапе полицейски служител по крака”, настоя Иванов.

Версията на арестувания е, че не той, а униформените са използвали сила, като са изблъскали негов приятел на пътното платно. „А мен се опитаха със сила да ме вкарат в патрулката”, разказа Иванов.

„Във връзка с действията на служителите, сме образували дисциплинарна проверка”, обяви Тонев.