0

О бщо осем лица са задържани за бомбените заплахи срещу училища през седмицата. Това обяви главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Днес в Пловдив са задържани трима души. Двама от тях са непълнолетни. По думите му е установено, че двамата от сряда насам са пуснали множество имейли до различни институции и училища със заплашително съдържание.

В 6 РУ в града има и трети задържан за заплашително съобщение към училище в Пловдив. Мъжът е пълнолетен и криминално проявен, обясни главният секретар на МВР.

„Освен задържаните двама 17-годишни в София вчера, има още три случая в страната, обикновено са непълнолетни лица. Общо 8 лица са задържани", каза Петър Тодоров.  

По случая с двамата непълнолетни от Пловдив NOVA предаде, че досега разследването сочи, че на 31 март 2023 г. до няколко публични имейл адреса и до имейла на ГДБОП са изпратени съобщения за поставени взривни устройства във всички училища в Пловдив, Ямбол, София и Бургас. Изискани са данни от английска компания, от чиито сървъри е изпратен заплашителния мейл. Установено, е че пощенската кутия е създадена няколко часа преди изпращането на мейла.

Днес следобед спецполицаите първо задържаха единия 16-годишен младеж, а малко по-късно е задържан и неговият приятел, с който са пращали мейла и са създали Телеграм канал.

Припомняме, че в петък ученик на 17 години от София също бе задържан за мейли с фалшиви сигнали за бомби.

Първите закани бяха от чужденец, който още не е установен със сигурност, макар да има предположения.