0

Д вама души са задържани на територията на Турция заради убийството на граничния полицай Петър Бъчваров. Това съобщи заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Задържани са извършител и помагач. Те не са турски граждани.

„След разпита ние ще командироваме екип от следователи на място, за да се запознаят с материалите и ще поискаме екстрадицията на тези две лица и да бъдат съдени у нас. Установява се какви са. В непрекъсната комуникация сме с турската прокуратура", обясни Сарафов.

От турското посолство у нас потвърдиха информацията.

По-рано бяха открити гилзи на лобното място на граничния полицай.

СЛЕД УБИЙСТВОТО НА ГРАНИЧНИЯ ПОЛИЦАЙ: Изстрелът е бил произведен от турска страна (ВИДЕО)

ЕКСКЛУЗИВНО: Потресаващи кадри от местопрестъплението! Вижте как пазим браздата в района на убийството на граничния полицай (ВИДЕО)

В сряда в Елхово е обявен ден на траур в памет на загиналия при престрелка граничен полицай.

Какво знаем за него?

Петър Бъчваров е на 32 години. Последните 8 от тях е на служба в „Гранична полиция”. Родом е от Елхово, неговият баща е бил началник на местното управление на МВР, съобщи NOVA. Майка му е учителка. Едно дете е в семейството. Петър не е бил женен, но негови близки споделят, че е планирал сватба с приятелката си.

От основното училище, през школата в Пазарджик, до работата рамо до рамо на граничната бразда, синът на Величка Динева и убитият Петър Бъчваров са почти неразделни. Един изстрел променя това. „Снощи в 5 часа са били заедно и си бил купил кола. Тази вечер имали уговорка да почерпи за новата кола. Отиде на смяна и не се върна”, каза жената. Тя познава убития Петър от малък. Често изпитва страх за сина си, който също е граничен полицай. „Нашите полицаи не са защитени. Носи пистолет, няма право да стреля - ми той го носи само да му тежи”, смята Величка Динева.

Хората в района виждат мигранти всеки ден. Напоследък все по-често. Потресени са от убийството на граничния полицай. Жителите на пограничните села смятат, че докато България и Турция не се разберат каналджиите да бъдат спирани още преди границата, ситуацията няма да се промени.