0

9440 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата, съобщиха от пресслужбата на МВР. Извършен е контрол на 11845 водачи и пътници. До момента са съставени 2035 фиша и 720 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори.

В рамките на изминалия ден са установени общо 35 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – 10 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 25 - с над 1,2 на 1000. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 16 души. Данните са междинни и в тях са включени резултати, постъпили до 16 часа.

Над 500 дрогирани шофьори са задържани от 11 юли до днес. Други над 300 пък са отказали да бъдат тествани на пътя, предаде БНТ.

Жертвите при катастрофи от началото на годината са с близо 12% повече, в сравнение със същия период на миналата година. От началото на август, само за седем дни, във войната по пътищата живота си са загубили 15 човека или почти двойно повече, в сравнение с първите седем дни на месеца през миналата година.

Като един от основните си приоритети служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев очерта именно справянето с тежката ситуация по пътищата.

"Тук възнамеряваме да въведем комплекс от мерки, да разработим цялостна стратегия, която да обезпечи резултати както в кратки срокове, така и в дългосрочен план. Защото отчитаме, че ситуацията е доста тежка и изисква бързи, категорични и в същото време и трайни мерки. Резултатите ще ги намерим, ако успеем да ограничим броя на тежките катастрофи и броя на загиналите в такива", каза по-рано днес по време на брифинг Иван Демерджиев.