0

К метът на бургаското село Трояново залови нови две групи с бежанци, минали нелегално през границата ни с Турция. Димитър Николов забелязал в центъра на селото лек автомобил със софийска регистрация, което провокирало вниманието му. Оказало се, че в колата има 8 мароканци.

Трафикантът случайно спрял в селото, но при вида на местния управник изпаднал в паника, зарязал колата и хукнал да бяга.

Гонка

Николов с помощта на полицаи тръгнали да го гонят. Преследването траяло около 15 минути, когато беглецът бил заловен и проснат по очи. Кметът му извършил граждански арест до идването на полицаите. Малко по-късно отново местният управник взел дейно участие в залавянето на втора група. Те са спипани на новия КПП, изграден по главния път край селото. Задържаните са 7 млади мъже от Афганистан. Кметът купил храна и вода на всички от местното магазинче, докато чакат пристигането на миграционните. В момента между Русокастро и Средец е най-новият път за трафик на бежанци, довериха гранични полицаи. Другият път е по-рискован и минава с лодки през Черно море. Преди дни със 7-метров плавателен съд край Шабла бяха спипани 38 нелегални мигранти на борда. Сред тях имаше жени и деца. 31-годишен турски гражданин е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокуратурата в Добрич по обвинение в незаконен трафик.

Дере

Бусът с ямболска регистрация, за който „Телеграф“ пръв писа как мина като на парад през оградата върху разпънат килим между България и Турция, е паднал часове по-късно в река Тунджа. Преминаването на границата е станало на около 2 км от село Лесово, а бусът вероятно е с крадени табели, обясниха от Гранична полиция. След като влиза на наша територия, бусът минава по стръмен участък близо до река Тунджа. Пада в дерето и се налага граничните полицаи да оказват първа помощ на близо 10 бежанци. От Гранична полиция съобщиха, че от началото на годината досега са предотвратили около 100 000 опита на мигранти да влязат незаконно от Турция.