0

„Христо изглеждаше тих. Чух, че буйствал, но никой в селото не е подавал оплаквания срещу него. Съседи дори са го викали да им нарежда плочките в двора, да им коси тревата, такива работи“. Това заяви пред „Телеграф“ кметът на село Браниполе Даниела Стоилова за 28- годишния мъж, който уби собствената си баба с чук по време на скандал миналата седмица.

Стоилова уточни, че няма преки впечатления от семейството. Познавала ги само визуално. Знае само, че едно време дядото на Христо, на когото е кръстен младежът, е бил първият кмет на село Браниполе, което сега наброява над 3000 души. Убитата баба Митра пък била учителка преди много години в селското училище. Бащата на Христо се споминал преди около година, майка му не работела, била инвалид. Младият мъж не е семеен, откакто се е родил, за него се грижела именно баба му.

Изпращане

В сряда близки и съседи изпратиха в последния й път 84-годишната баба Митра. От настоятелството на църквата в Браниполе съобщиха, че ще извършат безплатно опело на убитата бивша учителка в знак на съпричастност. Така и стана. В същия ден окръжните магистрати в града на тепетата решиха да оставят Христо Сираков в ареста. 28-годишният мъж призна, че е ударил баба си, но не помни точно с какво. Той сам поиска килия от съда. „Искам да остана за постоянно в ареста“, отсече той пред магистратите. Според съда има събрани достатъчно данни, доказващи авторството на деянието. Освен това, допълват магистратите, ако обвиняемият бъде пуснат с мярка, различна от "задържане под стража", има реална опасност да извърши друго престъпление. "Внукът е неосъждан, но самият начин на извършване на престъплението – умъртвяване на 84-годишната му баба, която се е грижела за него, с множество удари, най-вероятно с чук, го характеризира като жесток човек и води до извод за висока обществена опасност както на извършеното деяние, така и на самия обвиняем", мотивираха се пловдивските съдии. Освен това извършеното престъпление е изключително тежко. Ако бъде признат за виновен, законът предвижда затвор от 10 до 20 години за убийство. Решението на съда може да бъде атакувано на по-горна инстанция.

Напрежение

Жестокото убийство бе извършено на 30 юли във фамилната им къща в пловдивското село Браниполе. Още рано сутринта бабата и внукът се скарали за пореден път. Според местни медии съседи напоследък чували караници в дома им. Това зачестило особено след като бащата на Христо се споминал. Освен като общ работник младият мъж заработвал и в гумаджийницата на татко му. В съботната сутрин нищо не предвещавало подобна трагедия. Според запознати младежът се прибрал почерпен, а това разгневило бабата. Така при поредната свада младежът просто грабнал един чук и го стоварил върху главата на баба си. После пак и пак. Не било нужно голямо усилие. Бабата паднала мъртва. Настанала врява. Не след дълго на място пристигнала полиция и медицински екип, който само констатирал смъртта на възрастната бивша учителка. Белезниците щракнали на ръцете на внука и той бил отведен в ареста. Пред разследващите си признал за стореното.