0

К радците, осъдени на затвор заради кражбата на картините на големия български художник Владимир Димитров- Майстора, жалят присъдите си. Това съобщиха за „Телеграф“ от Софийския градски съд. Процесът е насрочен за април.

През лятото на миналата година първоинстанционният Софийски районен съд постанови 4 ефективни и една условна присъда за петимата подсъдими.

Посегателство

Наглото посегателство бе извършено през декември 2018 г. Тогава бе разбита стара къща на столичния бул. „Сливница“, собственост на наследник на Майстора. Двама от подсъдимите - Антон Антонов и Виктор Христов, счупили стъклото на един от прозорците. Вмъкнали се вътре и задигнали пет платна на Майстора, 7 - на Димитър Киров-ДиКиро, както и вещи с антикварна стойност. Общата стойност на откраднатото възлиза на близо 200 000 лева. След това си плюли на петите. След няколко дни обаче апашите бяха заловени. Освен двамата крадци, които са с дълги кримидосиета, на подсъдимата скамейка бяха изправени още 3-ма души - прекупвачи и посредници, които отнесоха обвинения за лично укривателство. Според прокуратурата след кражбата Антонов и Христов се свързали с другите подсъдими - П. Костов и А. Йовчев, които помогнали вещите да бъдат продадени. Отново според държавното обвинение Йовчев взел 10 от картините на стойност близо 150 бона и ги предал на Нейков, който от своя страна ги препродал на антиквар за 8500 лв.

Присъди

След 3-4- годишна съдебна сага Антон и Виктор бяха осъдени на първа инстанция на по 10 години затвор при първоначален строг режим. Други двама отнесоха съответно 5 години решетки при „общ режим“ и 3,6 години, както и глоби от по 6000 лева. Присъдата на последния - Божидар Нейков, е 3 години условно и глоба от 5 бона. Осъдените са преценили, че наказанията им са прекалено тежки и искат да бъдат намалени или да ги признаят за невинни.