0

О снованата от българи компания NEXO ще плати глоба в размер на 45 милиона долара, за да спре разследването на Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC). Към дружеството бяха отправени обвинения, че е нарушило правилата за ценни книжа, предлагайки продукт за криптокредитиране. 

Половината от глобата е неустойка, за да бъде прекратено нерегистрираното предложение и продажба на EIP на инвеститори от САЩ. Допълнителни 22,5 милиона долара ще бъдат платени за уреждане на подобни такси към държавните регулаторни органи.

Според Комисията през юни 2020 г. Nexo започва да предлага и продава EIP в САЩ. Продуктът дава възможност на инвеститори от САЩ да предлагат своите криптоактиви на Nexo в замяна на обещана лихва, като така е нарушила американското законодателство. 

У нас 

Разследването обаче продължава в България. Работата по досъдебното производство по случая "Nеxo" продължава, увери говорителката на главния прокурор Сийка Милева в изявление до медиите. 

Постигнатото споразумение между Nexo Capital Inc., регистрирана през 2018 год. на Каймановите острови и компетентните регулаторни органи на САЩ е показателно за това, че разследваните от нас лица признават вината си, а именно, че са предлагали финансови и банкови услуги без разрешение, заобикаляйки и нарушавайки правилата за защита на инвеститорите, подчертава тя. 

Във връзка с образуваното досъдебно производство у нас, още в края на миналата година е изпратена молба за правна помощ до САЩ. Изготвят се и предстои да се изпратят молби за правна помощ и Европейски заповеди за разследване и до други държави, с цел да се съберат всички доказателства, необходими за изясняване на цялостната фактическа обстановка с оглед предмета на доказване по делото, посочва Сийка Милева.

Прокуратурата поздравява американските регулаторни органи за постигнатия успех в проверката на дейността на компания за търговия с крипто валута, чиито собственици са обект на разследване и в България. Използвам случая да изразим готовността си за активно сътрудничество между Прокуратурата на Република България и институциите на САЩ за постигане на общите партньорски цели на България и САЩ за отстояване на евроатлантическите ценности и върховенството на правото, заявява още говорителят на главния прокурор.

Отговорът на NEXO 

От компанията NEXO също излязоха с позиция до медиите по поводи сключеното споразумение със САЩ. 

„Изключително сме удовлетворени от това цялостно и окончателно решение, което еднозначно слага край на всички спекулативни твърдения относно отношенията на Nexo с регулаторните органи и институциите в САЩ. За съжаление, дори български държавни органи и институции не се посвениха и продължават да злоупотребят с американското име и реакциите във връзка с тези безобразни действия по създаването на алиби тепърва предстоят. Нескопосаните внушения за “международен” елемент в действията срещу Nexo, за да се обоснове безочлив произвол срещу дружеството ни “Ен Ди Ес” ЕООД и нашите над 600 служители в България, като едва ли не по искане на “евроатлантически партньори”, са разобличени от неопровержими факти. В допълнение, опитът да се прикачи акцията срещу Nexo, посредством насрочването ѝ в ден, който да съвпадне с друга акция на Европол срещу кол центрове в България, Сърбия и Кипър, използващи криптовалути, бе осуетен от официалното потвърждение на EUROJUST (Агенция на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие), че двете събития не са свързани. Въпреки това, организаторите постигнаха немалко от своите политически цели. На всички участници и пригласящите им по време на неуспешните опити да се убие един успешен и растящ бизнес, ще бъде потърсена съответната отговорност за всички нанесени щети”, казва съоснователят на Nexo Антони Тренчев.

„Уверени сме, че съвсем скоро ще бъде формирана ясна, устойчива и предвидима регулаторна рамка в Съединените щати, така че Nexo и сходни компании да могат да предлагат все повече добавящи стойност продукти в съответствие със законовите и други нормативни изисквания. Така САЩ отново ще се препотвърди като световия двигател на иновациите, който от десетилетия е”, посочва другият съосновател -  Коста Кънчев.

Развитие 

Прокуратурата депозира жалбите на двама от обвиняемите по криптоаферата „NEXO“ в Софийския градски съд.

Съдът ще ги разгледа в началото на следващата седмица в закрито заседание. Те са с повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група зa пране нa пари, данъчни престъпления, компютърни измами и незаконна банкова дейност.

Миналият петък от прокуратурата обявиха, че им е наложена парична гаранция от по 1 млн. лева като, разполагат с 10 дни, за да ги внесат, за да останат на свобода.