0

П олицията в Стара Загора излезе с обобщение на събитията, довели до смъртта на републиканския шампион Пламен Пенев след гонка със силите на реда. 

„Нашите служители не са проявили каквато и да е агресия към лицето, което отказа да се подчини на полицейско разпореждане”, заяви директорът на ОДМВР -Стара Загора старши комисар Лазар Христов, който уточни, че преследването е продължило около 20 минути и е предизвикал три пътно-транспортни произшествия. 

Републикански шампион е починал след гонката с ченгетата в Стара Загора

Екшънът се разиграл в центъра на града, а залавянето на Пенев бе заснето от случайни минувачи. Именно любителски видеа в мрежата предизвикаха съмнения, че републиканският шампион е загубил живота си след оказано полицейско насилие. 

Христов разкри и хронологията на действията на полицаите в фаталната нощ. Старшият комисар обясни, че около 20:45 на спешен телефон 112 е получен сигнал, според който непълнолетни са заплашвани с нож от мъж на средна възраст. Отзовалите се на място два автопатрула са установили подателя на сигнала, който им посочва спрял наблизо лек автомобил, в който бил Пенев.

Пловдивски медици поемат аутопсията на мъртвия шампион по борба

Униформените приближават до колата за извършване на проверка, но Пенев  заключва вратите, затваря прозорците и отказва да се подчини на полицейското разпореждане. Към този момент той тръгва с колата, за да осуети проверката. 

„Преследването започва, когато лицето се опитва да прегази наш колега при тръгване”, разясни Христов. След това републиканският шампион спира не светофар, където полицаите правят опит да му направят проверка, но Пенев потегля на заден ход и блъска цивилен автомобил. По-късно той е заклещен от ченгетата на бензиностанция, но той пак блъска автомобил и отпрашва по улиците на Стара Загора. Полицаите се изравняват с неговата кола и му правят знаци да спре, но той удря странично патрулката. Връща се на бензиностанцията, където отново е блокиран от патрулни коли. Той път той успява да избяга между колонките за зареждане и изцепва в насрещното към центъра на града. Пътят му обаче е препречен от патрулка и следва нова катастрофа. В следствие на инцидента Пенев не може да продължи хода си и ченгетата предприемат мерки по извеждането му от автомобила. След поставяне на белезниците, той получава конвулсии, а по-късно медицински екип констатира неговата смърт. 

В ТЪРСЕНЕ НА ВЪЗМЕЗДИЕ: Близките на загиналия след гонка републикански шампион твърдят, че той е убит от бой (ВИДЕО)

Лазар Христов отказа да коментира дали ще подаде оставка. Той отрече на кадрите от ареста да се виждат полицаи, които ритат Пенев и призова журналистите да му предоставят клипчета, доказващи тези твърдения. Полицаите задържали шампиона към този момент не са отстранени от длъжност. 

"Няма данни действията на нашите служители да са довели до смъртта му", отсече Христов.