0

“Деби сега е мъничко по-добре. Гледа какво се случва тук и мисля, че то ще й помогне психически. Единственото, което искам, е справедливост, справедливост. Ужасно сме уморени, ужасно”.

Това сподели пред „Телеграф“ майката на 18-годишната Дебора – Ивелина. Тя и бащата на рязаното 400 пъти с макетно ножче момиче бяха на протестното шествие пред съдебната палата в Стара Загора. Хиляди българи се събраха в цялата страна точно в 18,30 ч., за да подкрепят ранената девойка и да поискат справедливост за 26-годишния Георги Николаев. Междувременно съдът го остави в ареста. Магистратите приеха, че престъплението му се характеризира с изключително висока степен на обществена опасност. Освен това той вече имал две присъди за подобни изцепки. Малко по-рано през деня при кмета Живко Тодоров и шефа на полицията Лазар Христов се проведе среща с охранителни фирми. Там стана ясно, че Георги е работил като гард незаконно.

Заплаха

Моника Маринова първа сигнализира за случая. Близката до семейството на пострадалото момиче получи и заплахи за живота си. „Вчера видях море от хора. Много плакахме, защото имахме нужда да знаем, че не сме сами. Борбата е много трудно и осъзнаваме, че тепърва ще става по-трудна”, сподели жената пред NOVA. По думите ѝ лицето, което я е заплашвало, вече е пуснато на свобода. Моника сподели, че я е страх и не излиза от вкъщи сама.

Двойно

Георги се яви в съда с двама адвокати – Петко Кънев и Валентин Димитров. След като чуха, че клиентът им остава на топло, заявиха, че ще обжалват. Ако бъде признат за виновен, може да получи затвор от 1 до 6 г. „От приложените по делото докладни записки се установява, че Николаев е направил опит да се укрие от органите по разследването, като същият е напуснал известните по делото адреси и едва на следващия ден е бил установен от органите на МВР“, пише в мотивите на прокуратурата.

БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО: Не пуснаха журналисти на делото срещу садиста, клал с макетно ножче 18-годишно момиче (ВИДЕО+СНИМКИ)

Първата

Първата работа на Николаев като охранител на нощно заведение е приключила през 2020 г., тъй като е бил осъждан за нанасяне на телесна повреда по хулигански подбуди на два пъти. След това отново е работил като бодигард в различни заведения в противоречие със закона, според който осъждани лица нямат право да упражняват подобна дейност. Старши комисар Христов предупреди представителите на бранша внимателно да следят за биографиите на хората, които предлагат на заведенията. Кметът пък беше категоричен, че при подобни нарушения ще бъдат отнемани правата на нощните заведения.  

Контра

За първи път с обяснение по случая излезе вчера и съдия Таня Гьонева. Тя категорично заяви, че няма да подаде оставка, защото обичала работата си. Освен това трябвало да има опасност за живота на 18-годишната Дебора, за да е налице средна телесна повреда. Според нея са липсвали доказателства, които да подплатят такова заключение.

„В случая съдебномедицинската експертиза е установила наранявания, които установяват временно разстройство на здравето, но законодателят го идентифицира като лека телесна повреда“, посочи Гьонева. По думите й от наличните снимки не можело да се прецени колко тежки са раните на момичето.

"Съдейки по тези установени наранявания от заключението на съдебния медик, чиято компетентност аз, разбира се, не оспорвам, ние трябваше да установим дали заявеното в заключението покрива някои от нараняванията, които законът е въвел", изтъкна съдийката. И обясни, че се притеснила, когато видяла снимките на Дебора.

Президентът: Обществото да продължава да оказва натиск

Под силата на обществения натиск правораздавателните органи най-сетне реагираха адекватно на недопустимото варварско деяние в Стара Загора. Това коментира вчера държавният глава Румен Радев по повод случая с нарязаното с макетен нож момиче. Аз мисля, че обществото ни трябва да продължава да оказва своя натиск. Искам да заявя, че не е проява на добър вкус да се оправдават нелепите промени в конституцията с точно това зловредно деяние, което се случва в Стара Загора, каза Радев. Необходими са промени в различни закони, които да правят точно това - да поставят ясни критерии за престъпленията и за тежестта на наказанията.