0

М итническите служители откриха недекларирана валута с левова равностойност 325 583 лева при три проверки на превозни средства. Това съобщиха от агенция "Митници". Банкнотите стигат да се направи цял килим от пари. 
На 13 декември на МП "Капитан Андреево" пристига влекач с хладилно полуремарке с турска регистрация, пътуващ от Великобритания през България за Ирак. При проверка и демонтаж на декоративни лайсни в горната част на шофьорската кабина се установява, че във фабрични кухини са укрити 10 пакета с пачки британски паунди с различен номинал. Общото количество на откритата валута е 79 100 британски паунда с обща левова равностойност 180 408 лева.

По случая се води разследване под надзора на Районна прокуратура Хасково. А 47-годишният водач с турско гражданство е привлечен като обвиняем.


При други два случая в края на миналата седмица е открита недекларирана валута с левова равностойност 145 175 лева.
На 10 декември във фабричните кухини на арматурното табло в шофьорската кабина на товарен автомобил, пътуващ от Западна Европа през България за Турция, са открити 11 пакета банкноти с 43 500 британски паунда с левова равностойност 99 213 лева.

На следващия ден е извършена митническа проверка на лек автомобил с румънска регистрация, влизащ в страната от Турция. Колата е управлявана от мъж- румънски гражданин. Митнически служител извършва личен преглед на водача, при който в джоба на якето му са открити недекларирани 23 500 евро с левова равностойност 45 962 лева.
На нарушителите са съставени актове по Валутния закон.