0

У ченик от Дупница бере срам след като Районния съд в града му наложи наказание - „обществено порицание“, което се изразява с прочитане пред съучениците му в гимназията.

16-годишният ученик е спипан на 8 февруари с 19,77 г марихуана. Според експертиза тревата била особено силна, тъй като съдържала активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 4.0 %. Вещите лица обяснили в съда, че принципно активното вещество в този вид дрога рядко надхъвля 3.0%. Затова и е определено като високорисково от първа степен. Тревата е остойностена по цени на съдопроизводстовото на 118.62 лв.

Конопът има наркотично действие и е под контрол съгласно Приложение № 1 към чл. 3, ал. 2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, като „растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина. 

Десетокласникът е признал вината си, с което е осъден на 3 месеца затвор като изпълнението на наказанието се отлага за изпитателен срок от 1 година. Общественото порицание обаче е разпоредено от съда да бъде изпълнено в рамките на тази учебна година. Решението на магистратите е окончателно и има статут на влязла в сила присъда без право на обжалване.