0

Т ри 13-годишни деца, включително момиче, са колабирали, след като са използвали вейпове. Друго 12-годишно момче е арестувано. Родителите са спешно предупредени да внимават за знаците, разкриващи употребата на дрога сред малчуганите..

Тревогата беше вдигната от полицията във Великобритания, след като 13-годишно момиче беше откарано по спешност в болница, колабирало от употребата на вейп. По данни на разследващите случая, в електронната цигара е имало наркотик, информира The Sun.

12-годишно момче е арестувано във връзка с един от инцидентите и е задържано в полицейския участък, уточняват властите.

Родителите и учителите са призовани да внимават за тревожните симптоми след инцидентите в Caerphilly и Torfaen, Южен Уелс .

Смята се, че вейпът може да съдържа забранено лекарство или токсин, тъй като при вдишване децата са се разболели и са припаднали, се казва в рапорта на полицията.

„Понастоящем засегнатите деца са в районите Caerphilly и Torfaen на Гуент. Моля, бъдете внимателни с подобни докладвани случаи, внимавайте и за симптомите на вдишана дрога, а когато е необходимо, съобщавайте случаите на полицията и социалните служби", предупреждават властите на Острова.

Проблемът с дрогата в електронните цигари не подмина и България. Все по-често и у нас се установява разпространение на наркотици сред децата.

Още от началото на 2023 година започнаха да установяват на родния пазар такова укриване на наркотици.

През април полицията нахлу в стотици търговски обекти и направи светкавични проверки. При проверките са установени продукти, аналози на марихуаната.

Общо 1032 търговски обекта в цялата страна минаха проверката. В тях се предлагаха и съхраняваха вещества, забранени от закона, като конкретно тогава установиха електронни цигари. Иззеха над 5600 аналози на наркотични вещества, за които нямаше ясни документи за произход. Задържаха 11 души.

ВНИМАНИЕ! Магазини ни натрапват нов вид дрога

Малко по-рано – в началото на година, водачите пощуряха по неуловима за дрегерите дрога, вложена в цигарите. Този вид наркотик няма мирис, не се усеща като наркотик, но напушва човека и той на практика е дрогиран.

Пуснаха легална трева, не я ловят дрегерите

Буди тревога все по-ниският праг на възрастовата група, употребяваща наркотици под формата на електронни цигари.