0

Б изнесмен с прякор Ники Прасето, адвокатът и голата жена на разстреляния Марто Нотариуса са част от организираната престъпна група, за които свидетели разказват, че са влияели основно на прокурори от разформирования специализиран съд. Това стана ясно във връзка с разследването на Софийската градска прокуратура.

САМО В "ТЕЛЕГРАФ"! Жената на убития Мартин Нотариуса лъсна гола! (СНИМКИ 18+)

Ивайла Бакалова ЕКСКЛУЗИВНО пред „Телеграф“: Марто Нотариуса използваше болната ни съдебна система, за да печели!

Обстоятелствата около разследването станаха известни в нощта на убийството на Мартин Божанов - Нотариуса в затворения комплекс „Глория палас“ на 31 януари вечерта.

Бизнес

Тогава от прокуратурата обявиха, че жертвата на покушението всеки момент трябвало да бъде обвинен, но убиецът ги изпреварил. Досъдебното производство продължава и след смъртта на нотариуса, за когото се твърди, че уж не е нотариус, а само се представял за такъв, но още никой не е обвинен по него. В сряда стана ясно, че гръцките бизнесмените Анастасиос Дикос и Джон Кустас, които стопанисват българския клон на шведската фирма „Икеа“, също ще бъдат разпитани, защото са се оплакали от Божанов. В хода на скандала само за по-малко от 24 часа след подаването на оставки на извънредно заседание и без дебат Прокурорската колегия на ВСС прие оставките и на ръководителя на Софийската районна прокуратура Невена Зартова, и на четиримата й заместници. Всичките ги преназначи за редови обвинители, с което ги остави действащи в съдебната система въпреки съмненията, че вече са компрометирани.

Титуляр

Същевременно до избор на титуляр по предложение на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов временно бе назначена на поста на най-голямата и най-натоварена прокуратура Светлана Митова, прокурор от Върховната прокуратура. В сряда Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова - Дамянова и Тодор Куюмджиев подадоха оставки като заместници на Зартова и в специална декларация до Прокурорската колегия се разграничиха от нея и декларираха подкрепа за Сарафов, който от заместник на вездесъщия обвинител номер 1 Иван Гешев се превърна в пръв негов противник.

СЛЕД КАТО ХВЪРЛИ ОСТАВКА: Невена Зартова: Нотариуса е имал влияние върху съдебната система

Зартова пък хвърли оставка, но в мотивите си отрече под нейно ръководство да са били неглижирани преписки и дела срещу Марто Нотариуса, за когото от Нотариалната камера упорито отричат да имат взаимотношения, което пък допълнително провокира внимание.