0

Н е е тайна, че измамниците се адаптират към новостите. Нов вид измама се разпространява вирусно и в капанът й падат десетки хора, предимно пенсионери, но не само.

Властите във Франция предупреждават гражданите да са особено внимателни, когато подписват договори за изграждане на соларни панели.

IStock

Поскъпването на електроенергията принуждава много домакинства да инвестират пари в закупуването на системи за слънчеви панели. И тук се появяват измамниците.

Те звънят на своите жертви и ги убеждават в предимствата на слънчевата енергия, спестяваща значителни разходи от сметките им за ток. Уловката е, че хората подписват скъпи договори, в които платената от тях цена е не включва доставка и монтаж на желаните джаджи.

Двойка от Бретан е платила 40 000 евро и наивно очаквала на покрива на къщата им скоро да се появят фотоволтаици. Но такива няма да дойдат, тъй като в договора с измамниците с малки букви е записано, че става въпрос за консултация или оферта, а не за изграждане на соларна система, съобщава RMC.

Жертвите на новата измама съдят мошениците, но вратички в закона ги прави неуязвими, именно заради добре изпечените договори.

Френските власти предупреждават хората да бъдат бдителни за изкушаващи оферти по телефона и да внимават какво подписват и предплащат.