0

П ълнители за вейп устройства, съдържащи дрога, са спипали разследващите при мащабната спецоперация във Варна, при която ГДБОП удари наркоцех и други 12 оранжерии за марихуана. 

Пълнителите за вейпове, най-често употребявани предимно от тийнейджъри, са били поръчвани онлайн - по интернет или чрез приложение в социалните мрежи.

ОКОНЧАТЕЛНО: Забраниха продажбата на вейпове на деца!

Доставяни са чрез куриер, твърдят запознати. През седмицата униформените откриха повече от 4000 капсули с течност за „вейп“ устройства и над 1700 броя „вейп“ устройства в едно от обискираните помещения.

Освен това са намерени над 1000 желирани дражета. Според данните на разследващите те съдържат психоактивно вещество. От известно време те са хит на пазара, споделят разследващи. 

Операция 

Изненадващият удар на антимафиотите дошъл на 17 септември във Варна и областта. По команда били щурмувани 14 адреса едновременно. Първоначално белезници щракнали на ръцете на 10 души.

Любовта на поколение Z към вейпинга може да е причината за бързото им състаряване

Впоследствие с обвинения се сдобили 7 от тях, а с мярка за неотклонение за 72 часа са четирима. На трима са наложени мерки за неотклонение парична гаранция с прокурорско постановление. Според запознати някои от тях са склонили да изпеят аверите си и да станат свидетели. Задържаните са на възраст между 18 и 32 години.

В едно от помещенията, което е превърнато в наркоцех, имало специализирана техника - цели инсталации за извличане на различни психотропни вещества. Намерени са и 45 бутилки с вместимост от 1 литър, съдържащи хексохидроканабинол – забранена субстанция, определена като високорисково наркотично вещество.

РАЗПОРЕЖДАНЕ НА КЗП: Изтеглят от пазара опасни вейпове с форма на детска играчка

Там имало и ръководства за добиването на тетрахидроканабинол и множество химични формули. 

Бункери 

В поземлен имот – нива, в землището на село Приселци, са намерени засадени общо 2750 растения от рода на индийския коноп. Установени са 13 оранжерии, в 12 от които са намерени засадени общо 1632 растения от същия вид.

В СПЕШНО ОТДЕЛЕНИЕ: Приеха младеж с черна урина заради вейп

В 13-ата е открито съоръжение от типа „бункер“ с прикрит вход, където са намерени и иззети 11 бидона, в които са съхранявани общо 270 кг суха тревиста маса, реагирала на тетрахидроканабинол.

Намерени са и иззети и други съоръжения, използвани за отглеждането на растенията. Общото иззето количество трева е около 215 кг и голяма сума пари – общо 36 000 лева. Назначени са множество експертизи.