0

А сандж изчезна от затвора, вече не е зад решетките! Постигнаха споразумение с Вашингтон.

Очаква се Той да бъде изслушан на остров Сайпан в 9 часа сутринта местно време в сряда.

WikiLeaks съобщи, че неговият основател Джулиан Асандж, на 52 години, е напуснал британски затвор и е излетял от Обединеното кралство, след като американските прокурори казаха, че той трябва да се признае за виновен тази седмица за нарушаване на американските закони за шпионаж в сделка, която може да му позволи да се върне у дома в Австралия.

Американските прокурори заявиха в съдебни документи, че Асандж се е съгласил да се признае за виновен по едно обвинение за заговор за получаване и разкриване на секретни документи на националната отбрана на САЩ, според документи в Окръжния съд на САЩ за Северните Мариански острови, предаде Ройтерс.

Вероятно ще му бъде признато вече излежаното време и няма да получи нова присъда затвор, според Ройтерс.

През 2010 г. WikiLeaks публикува стотици хиляди класифицирани американски военни документи за войните на Вашингтон в Афганистан и Ирак, най-големият инцидент със сигурността от този вид в историята на американската военна служба, заедно със серия от дипломатически грами.

Асанж беше обвинен по време на администрацията на бившия президент Доналд Тръмп за масовото оповестяване на секретни американски документи, които бяха изтекли от Челси Манинг, бивш анализатор на американското военно разузнаване, която също беше преследвана по Закона за шпионажа.

Повече от 700 000 документа включват дипломатически телеграми и доклади от бойното поле, като видеозапис от 2007 г. на американски хеликоптер Apache, който стреля по предполагаеми бунтовници в Ирак, убивайки дузина души, включително двама журналисти на Ройтерс. Това видео беше пуснато през 2010 г.

Самолет, за който се предполага, че превозва Джулиан Асандж, кацна днес в Банкок, допълва БТА.

Чартърният полет с номер "VJT199" кацна следобед местно време на международното летище "Дон Муанг", северно от тайландската столица. Не стана ясно дали самолетът само е презареждал гориво или как Асандж ще продължи пътуването си до Сайпан, столицата на Северните Мариански острови, американска територия в западната част на Тихия океан, където той ще се яви в съда в утре сутрин местно време.