0

„Искам да изразя отново съжаление. Моля, ако може, да не излежавам присъдата си в затвора.”. Това каза пред Апелативен съд - Пловдив 27-годишният Петър Пеев от пловдивското село Поповица. 

Мъжът се яви пред магистратите, за да обжалва присъдата си от 20 месеца затвор за причиняване на смърт по непредпазливост след нанесена лека телесна повреда на свой съселянин. Вчера той и защитата му настояха на пробация, предаде Трафикнюз.

Спречкване 

Инцидентът станал през юни миналата година. Тогава в селото се провеждал традиционен събор. Починалият Йордан Минков и синът му Петко се събрали с приятели и се почерпили. Около 1:00 часа след полунощ, преди да свърши мероприятието, бащата легнал и заспал на земята, защото бил много пиян. Синът му обаче решил да го вдигне, за да се прибират. Двамата мъже тръгнали към дома си, като при преминаването на жп гарата в селото ги забелязал подсъдимият Пеев. Той също бил много пиян. Той започнал да се заяжда със сина на Йордан, но след като видял и бащата, с когото имали стар спор, се запътил към него с думите „Падна ли ми сега”. Скарали се и Петър ударил Йордан с юмрук в лицето. По-възрастният не успял да запази равновесие и паднал, като ударил главата си в бетонен блок. Вследствие на това получил тежка черепно-мозъчна травма, а два дни по-късно починал в болнично заведение.

Изпитателен

През юни Пеев бе осъден на първа инстанция на 20 месеца решетки. Причината е, че престъплението е извършено в изпитателния срок на предишно осъждане за шофиране след употреба на дрога. От прокуратурата заявиха, че наложеното от първата инстанция наказание е законосъобразно. Адвокатът на роднините на пострадалия настоя за връщане на делото. Според него при престъплението има евентуален умисъл. Апелативните магистрати под тепетата ще се произнесат в срок.