0

П аника предизвика информацията от някои руски медии, че останките на основателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин са били взети от моргата в Твер. Тялото на бизнесмена било отнесено в неизвестна посока.

СЛЕД ЕКСПЕРТИЗА: Русия потвърди смъртта на Пригожин

Повод за спекулацията е информацията на тези медии, че на 26 август едно от телата е изнесено, придружено от охрана.

"Добре осведомени източници" били потвърдили, че това е тялото на Пригожин, а служители на ЧВК "Вагнер" са го изнесли, за да бъде изпратено в Санкт Петербург.

ИДЕНТИФИЦИРАХА ГИ! Пригожин - по липсващ пръст, Уткин – по татуировките!

По предварителна информация погребението на Евгений Пригожин може да се състои на 29 август. По-специално, това заявили роднините на заместника на Пригожин от ЧВК Вагнер Валери Чекалов.

VChK-OGPU съобщава, че роднините настояват погребението да се проведе в тесен кръг, а влизането на церемонията ще се извършва със специални жетони.

Дали ще бъде изпратен в последния си път Пригожин с всенародно прощаване, не е известно. Тъй като той е носител на званието "Герой на Русия", би било редно да му се отдадат всички дължими по протокол почести.

„Определено имаме еднакви закони за всички, ако той е останал герой след бунта, значи трябва да бъде погребан като герой“, каза депутатът от Държавната дума Виктор Соболев, твърдят медиите.

В същото време депутатът отбеляза, че опитът за бунт ще бъде взет предвид при вземането на решение.

По повод на тези спекулации, източник от погребалния бранш в Русия коментира, че тялото на Пригожин е в моргата на Окръжната служба за съдебномедицинска експертиза. Информацията, че е откраднато, не е вярна, съобщава msk1.

"Всичко това са глупости, никой не го е откраднал. От там не могат да го откраднат, не вярвайте на такива глупости, всичко е наред", каза източникът.

От пресслужбата на Министерството на вътрешните работи за Тверска област също съобщиха, че е невъзможно тялото да бъде откраднато от моргата.

"Това е някаква глупост, честно казано. Нищо подобно не е идвало при нас. С всичко, което се отнася до мъртвите, се занимават от Следствения комитет, но не са идвали подобни съобщения, допълва източникът на msk1.

ОФИЦИАЛНО: Москва потвърди смъртта на Пригожин, извозват телата на загиналите след цяла нощ огледи (СНИМКИ и ВИДЕО)

По-рано телеграм каналът Mash съобщи, че телефонни измамници периодично се обаждат в полицията на Твер и твърдят, че тялото на Пригожин е изчезнало от моргата.

"През последните няколко дни станциите получават обаждания с истории, уж от патолозите на местната морга. Казват, че лекарят е оставил тялото за 20 минути, върнал се е, но Пригожин не бил там. Камерите, разбира се, крадците благоразумно са счупили", е версията на телефонните измамници.