0

Р ъководителят на руската наемническа компания "Вагнер" Евгений Пригожин и командирът на компанията Дмитрий Уткин са сред 10-те души, пътували в самолета, който вчера катастрофира северно от Москва, съобщи руската Федерална агенция за въздушен транспорт "Росавиация", цитирана от Ройтерс.

ПРИГОЖИН ЗАГИНА в самолетна катастрофа! (ВИДЕО)

"Росавиация" публикува имената на седем пътници, включително Пригожин и Уткин, и трима членове на екипажа, които според нея са пътували в самолета "Ембраер", разбил се в Тверска област.

СЛЕД СМЪРТТА НА ПРИГОЖИН: Байдън: Малко са събитията в Русия, зад които не стои Путин

На борда са се намирали също Сергей Пропустин, Евгений Макарян, Александър Тотмин, Валерий Чекалов, Николай Матюсеев и трима членове на екипажа: командирът Алексей Левшин, вторият пилот Рустам Каримов, стюардесата Кристина Распопова, посочва ТАСС.

Чекалов е споменаван в санкционните списъци на САЩ като човек, близък до Пригожин.

"Полетът на самолет "Ембраер-135" (EBM-135BJ) е извършен въз основа на разрешение за използване на въздушното пространство, издадено в съответствие с установената процедура", казаха от "Росавиация".

Шефът на руските наемници Евгений Пригожин е мъртъв, съобщи междувременно свързаният с "Вагнер" канал "Сива зона" в "Телеграм".

"Ръководителят на група "Вагнер", Героят на Русия, истинският патриот на своята Родина - Евгений Викторович Пригожин - загина в резултат на действията на предателите на Русия. Дори в ада обаче той ще бъде най-добрият! Слава на Русия!", се казва в публикация в канала.

Бизнес самолетът, изпълнявал полет от Москва за Санкт Петербург, се разби в снощи в Тверска област. На борда му е имало 10 души, като всички са загинали.

Самолетът е бил собственост на компания "МНТ- Аеро", специализирана в бизнес превози. "Росавиация" разследва катастрофата. По случая е образувано наказателно дело за нарушаване на правилата за безопасност на движението и експлоатацията на въздушния транспорт, поясни ТАСС.

Извозват телата след оглед

Цяла нощ продължи огледа на мястото на катастрофата на самолета Embraer Legacy 600 в руската Тверска област. Районът край село Куженкино бе блокиран от сили на полицията. Полицейски постове с тежко въоръжени униформени спираха всички превозни средства. Самото село Куженкино е на около 3 километра от мястото, на което се разби самолетът.

БТА

И в двете направления по селския път през нощта периодично преминаха автомобили на Министерството на извънредните ситуации и следствения комитет. Криминалисти в специални облекла заснемаха останките на разбилата се машина.

Чак около 6 часа местно време черни бусове напуснаха мястото на катастрофата и се отправиха към моргата в град Твер. По информация на Телеграм канала "Фонтанка" телата на всички загинали са транспортирани към отделението по Съдебна медицина, където ще бъдат извършени съдебномедицинските и ДНК експертизи. 

Полетът на самолета

Сайтът Flightradar24, който проследява полетите на самолетите по цял свят, публикува подробен отчет за полета на бизнес машината на Пригожин. Според информацията самолетът Embraer Legacy 600 е започнал да предава данни в 17.46 часа вчера в Москва. Координати обаче не са споделяни затова и Flightradar24 е могъл да определи местоположението му само от 17:59 до 18:11 часа московско време, когато самолетът се е отдалечил от Москва в северозападна посока.

Той се е издигнал на 8500 метра височина, а в 18.19 часа е започнал да пада. В следващите 22 секунди машината е паднала до 2500 метра височина, след което предавателите му замлъкват. 

Изявление на Путин

В момента, в който стана ясна новината за самолетната катастрофа, руският президент Владимир Путин говореше на събитие в Курск, посветено на 80-годишнината от победата на Съветския съюз над нацистка Германия. Битката през 1943 г. се смята за най-голямата танкова битка в историята.

Путин не спомена нищо за катастрофата, но отдаде почит на руските войници, които „се сражават смело и решително” в Украйна. По-рано през деня руският президент участва онлайн в срещата на върха на БРИКС в Южна Африка, където заяви, че се ангажира да сложи край на войната в Украйна, за чието начало обвинява Запада.

Скръб по Пригожин

Късно снощи десетки хора поставиха цветя близо до офиса на „Вагнер” в Санкт Петербург. Прозорците в централата на компанията "Вагнер" в Санкт Петербург бяха осветени във формата на голям кръст, а фотосите бяха публикувани най-напред в Телеграм-канала на обявения за загинал ръководители на частната военна групировка.

Официално засега пресслужбата на Пригожин не е съобщила за смъртта на бизнесмена, но скоро потвърждението за смъртта им от "Росавиация" жители на Санкт Петербург започнаха да носят цветя и запалени свещи пред централата на "Вагнер".

Скрийншот: Телеграм, канал на Пригожин

Скрийншот: Телеграм, канал на Пригожин

Разпънат беше и огромен транспарант с надпис "ЧВК "Вагнер" Ние сме заедно".

Командирите на частната армия излязоха с аудиообръщение, в което призовават бойците да не предприемат абсолютно никакви действия на този етап, провокирани от смъртта на Пригожин и Уткин. Аудиото започва с потвърждението, че двамата им лидери са загинали. То беше публикувано в един от каналите на Пригожин, след като по-рано се заговори, че вагнеровци се организират за "Марш на справедливостта".

Командирите апелират да не се предприемат никакви придвижвания в посока на паметници и мемориали, да не се събират на митинги и да не тръгват на автопоходи. Призивът е да не се предприема абсолютно нищо, без да е дадена команда за това. "Всички следващи действия ще бъдат обявени във видеобръщение на командирите на "Вагнер", което предстои", се казва още в аудиото, публикувано в канала на Пригожин.