0

Руският наемнически предводител Евгений Пригожин е бил в списъка с пътници на бизнес самолет, който се разби тази вечер северно от Москва, без да има оцелели от катастрофата, съобщиха световните агенции, като се позоваха на руските власти.

Американският президент Джо Байдън коментира новината за смъртта на лидера на ЧВК "Вагнер", съобщи "Скай Нюз". Той заяви, че "няма много неща, които се случват в Русия, зад които да не стои Путин", с което допълни спекулациите, че Кремъл може да има пръст в свалянето на частния самолет.

Лидерът на "Вагнер" беше в списъка на пътниците за полета от Москва до Санкт Петербург, като по-късно руските власти потвърдиха смъртта на Пригожин. По-рано Държавният департамент на САЩ заяви, че "никой не трябва да се изненадва", ако се потвърди, че Пригожин е бил на борда.

"Видяхме съобщенията" за катастрофата, каза говорителката на Съвета за национална сигурност Адриана Уотсън. "Ако това се потвърди, никой не трябва да бъде изненадан", добави тя.

„Ако е истина, това показва, че Путин ще елиминира своите опоненти и това плаши всеки, който смята да изрази мнение, което е различно от неговото", каза премиерката на Естония Кая Калас пред телевизия Си Ен Ен.

„Много ще ни е трудно да посочим някого, който интуитивно да си е помислил, че това е било съвпадение. Става така, че политическите опоненти, които Владимир Путин смята за заплаха за властта си, не умират по естествен начин", каза пред държавната новинарска телевизия „Те Фау Пе инфо" полският външен министър Збигнев Рау.

„Зрелищното премахване на Пригожин два месеца след опита за преврат е сигнал от Путин към руските елити преди изборите през 2024 г.“, каза в социалната мрежа „Екс" (известна до неотдавна като „Туитър") Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес.

Подоляк изтъкна, че „Путин не прощава на никого".

Белият дом съобщи, че американският президент Джо Байдън е бил информиран за самолетната катастрофа в Русия.