0

П рокуратуратурата ще повдигне обвинения на длъжностни престъпления на трима души. Това са бившият енергиен министър Александър Николов, ексшефът на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов и заместникът на Николов – Даниел Николов, съобщи БНР, позовавайки се на информация от прокуратурата.

Обвинение за умишлена безстопанственост ще получи Александър Николов. Той не е упражнил контрол над работата на Йоцов като шеф на „Булгаргаз“. Даниел Николов пък е обвинен в престъпления по служба.

По неофициална информация става дума за финансови щети в особено големи размери около договорите за газ, след като "Газпром" спря доставките за България.

Как се стигна дотук?

Сигнал срещу длъжностни лица от правителството на Кирил Петков подадоха от ГЕРБ миналата година. Той беше до ДАНС и преди дни отново от ГЕРБ се похвалиха, че проверката на агенцията е приключила и материалите са изпратени в прокуратурата.

След преценка на събраните материали следовател от Националното следствие, на което беше възложено разследването, е предложил на наблюдаващия прокурор тримата да бъдат привлечени към наказателна отговорност.

Очаква се по-късно от прокуратурата да дадат официална информация.