0

М осква, Вашингтон и Берлин са преговаряли за размяна на Алексей Навални срещу руски агент, осъден за убийство в Германия. Това е станало съвсем скоро преди смъртта на опозиционния лидер, според сведения на германския в. „Билд“.

ЗЛОВЕЩИ КАДРИ: Изтече видеозапис от тайнствен нощен конвой. Тялото на Навални ли возят? (ВИДЕО)

СЛЕД НАВАЛНИ: Мъртъв е още един враг на Путин! (СНИМКА+ВИДЕО)

Той се позовава на свои тайни източници. Президентът Путин е искал да размени Навални за Вадим Красиков, който излежава доживотна присъда в Германия за ликвидирането на бившия чеченски полеви командир Зелимхан Хангошвили. Интересно е, че подобна размяна Кремъл търси и срещу затворения в Русия американски журналист Еван Гершкович и това стана ясно също броени дни преди кончината на Навални.

Пазарлъци

Вадим Красиков, човекът, когото руският президент Владимир Путин иска в замяна на освобождаването на американския журналист Еван Гершкович, излежава доживотна присъда за убийството на чеченско-грузински дисидент в берлински парк посред бял ден. Ето какво Ройтерс знае за него.

Красиков е роден в Казахстан през 1965 г. Според сайта на Христо Грозев Белингкат по-късно той е работил за Федералната служба за сигурност. Убитият от него в Берлин Зелимхан Хангошвили, етнически чеченец с грузинско гражданство, командваше милиция във войната в Чечня, обяснява Ройтерс. Според съдията заповедта за това убийство е дошла от Путин, защото руските закони му дават право да разрешава операции за премахване на хора, които държавата смята за "терористи". Дълго време руската държава оспорваше самоличността на Красиков, заявявайки, че той не е убиецът, когото обвиняват прокурорите, а Вадим Соколов, руски турист.

Освен Гершкович и Навални САЩ опитват да се стигне до размяна и за още един американец - бившия морски пехотинец Пол Уилън, излежаващ 16-годишна присъда по обвинения в шпионаж в Русия.

Смелост

Тялото на Навални вчера продължаваше да не бъде предадено на семейството му. 12 хиляди души за по-малко от час се подписаха под обръщение към Следствения комитет на Русия тленните останки веднага да бъдат върнати на семейството му, пише сайтът Медуза. В същото време задържаните заради стихийни акции в памет на починалия опозиционер надхвърлиха 400 в цялата страна, но това не спира стотици руснаци да продължават спонтанно да правят траурни могили и да почитат Навални. Много от тях са вече подведени под административна отговорност. Адвокати коментираха пред Медуза, че прокуратурата може да намери всякакви основания трупът да остане при властите с дни и с него да се извършат всякакви манипулации.

Затворник от колонията пък твърди пред „Новая газета“, че Навални е починал още на 15-и вечерта, след като е бил показан във видеото по Фейсбук, защото в затвора е имало необичайни проверки и движение.

Един от работещите в моргата в Салехард, откъдето изчезна тялото на Навални, разказа пред „Новая газета Европа“ за синини, които обаче не са получени от побой. Подобни белези се появяват от силни гърчове при опити те да бъдат спрени. Синини е имало и около сърцето, което доказва, че наистина са правени опити той да бъде реанимиран с апарати и масаж на сърцето, но в крайна сметка то е спряло. Причината обаче е неизвестна.

Попзвездата Боно, известен с гражданската си активност, разказа за Навални на концерта си в суперзалата „Сфера“ в Лас Вегас. Той призова цялата публика да произнесе неговото име, защото Путин никога не го направи.

Манол Пейков предлага да прекръстим Графа

Депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков предложи вчера улица „Граф Игнатиев“ в София да бъде кръстена на покойния Алексей Навални. Според него идеята е „уместна и изключително своевременна“.

Граф Игнатиев е посланик на Русия в Цариград при подготовката на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. и последващото подписване на Санстефанския мирен договор.