0

П илотът Максим Кузминов, който отвлече руски военен хеликоптер Ми-8 за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), беше застрелян в Испания. Информацията за това идва броени дни след тази за смъртта на опозиционера на режима на Путин - Алексей Навални и бе потвърдена в коментар на РБК-Украйна от представителя на Главното разузнавателно управление (ГУР) на Министерството на отбраната на Украйна Андрей Юсов.

ЗЛОВЕЩИ КАДРИ: Изтече видеозапис от тайнствен нощен конвой. Тялото на Навални ли возят? (ВИДЕО)

Според италианското издание Il Corrispondente убийството на Кузминов е станало в испанския град Виляхойоса в Аликанте на 13 февруари. По тялото на Кузминов са открити 12 огнестрелни рани.

Rutube

Твърди се, че първо е бил прострелян, а след това тялото му е било прегазено от кола. През октомври 2023 г. руските военни заплашиха да се справят с дезертиралия пилот.

Версиите за случилото се с Кузминов се разминават

Италианското издание, като потвърждение на информацията си, се позовава на новината, публикувана от испанския вестник ABC. Според материали на испанската медия обаче жертвата не е 28-годишен руски пилот, а 33-годишен украинец.

Иначе данните от испанските и италианските медии частично съвпадат. Според ABC по тялото на загиналия са открити най-малко шест огнестрелни рани. Изгоряла кола е открита и в съседния град Ел Кампело, където предполагаемият убиец може да е избягал. Испанският вестник пише, че тялото е намерено на рампата на гаража.

Все още няма официално потвърждение от испанската полиция. Източникът на Il Corrispondente, според журналисти, работи в испанската гражданска гвардия, но е предпочел да не назовава позицията или името си.

Отмъщението

Войници от руските специални части заплашиха още тогава, че Кузминов няма да доживее да види готвения съдебен процес

През октомври 2023 година телевизионният канал "Россия 1" излъчи репортаж, в който бойци, които се представиха за войници от специалните части на Главното разузнавателно управление ( ГРУ ), казаха, че пилотът Кузминов "няма да доживее да види съда".

Зад кулисите журналистът отбелязва, че заповедта за физическото ликвидиране на Максим Кузминов „вече е получена“ и нейното изпълнение е само „въпрос на време“.

Явно дългата ръка на Кремъл го настигна чак в Испания.