0

Р уските власти разследват мистериозното изчезване на 59 самолета, няколко от които се озоваха в ръцете на украинските сили, сражаващи се с войските на Москва, според руски медии, пише Newsweek.

Руската служба за вътрешна сигурност, ФСБ, проучва обвиненията, че Федералната агенция за въздушен транспорт на Москва, Росавиация, е изпратила руски граждански самолети и хеликоптери до различни дестинации, включително „неприятелски страни“, съобщава подкрепяният от държавата руски вестник Известия в понеделник.

"Федералната служба за сигурност образува две наказателни дела - небрежност и злоупотреба с власт - срещу няколко служители на Федералната агенция за въздушен транспорт", според "Известия" . Служителите са „заподозрени в незаконно премахване на 59 самолета и хеликоптера от руска юрисдикция“, след като Москва започна инвазията си в Украйна преди близо две години, съобщава вестникът.

Някои от изчезналите самолети са били използвани от Украйна във военни операции срещу Русия, съобщава "Известия" , позовавайки се на двама анонимни източника от руските правоохранителни органи и неназован източник в Транспортното министерство на Москва.

Украйна използва срещу силите на Москва в Украйна няколко хеликоптера Ми-8, както и многоцелеви стратегически въздушно-транспортен самолет Ил-76, съобщава вестникът.

В разследване на мистерията, Newsweek се свързва с Федералната агенция за въздушен транспорт на Русия, Министерството на транспорта и украинската армия за коментар по имейл. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков отказал да отговори на запитвания относно разследването на ФСБ в понеделник, съобщава и  руската държавна информационна агенция ТАСС.

Министерството на транспорта одитира записите на Росавиация за граждански самолети през юли 2023 г. и несъответствията довели до криминалните разследвания, съобщава "Известия" . Служители на Федералната агенция за въздушен транспорт „премахнаха“ самолети от регистъра на гражданските активи „без пълен набор от документи, предоставиха противоречива и ненадеждна информация за местоположението на самолетите извън Русия“, според вестника, цитирайки говорител на Министерството на транспорта.

Федералната агенция за въздушен транспорт се занимава с гражданския авиационен сектор на страната и контрола на въздушното пространство на Русия. Той също така отговаря за сертифицирането на „правата на собственост върху самолети и свързаните с тях транзакции“, според руското правителство.

На този етап разследващите са стигнали до никъде, още не се знае как и къде са потънали руските самолети.