0

О рганизирана престъпна мрежа за трафик на мигранти през България е разбита при операция на румънските власти и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ при МВР.

СРЕДНОЩЕН ЕКШЪН: Рецивидист помля патрулка, натъпкал в бус мигранти като сардини!

Бандата била ударена в понеделник. В ареста са се озовали 8 души - румънци и сирийци. Сред тях е тарторът на бандата, който е сирийски гражданин. 

Организация

Заподозрените прекарвали мигранти от България до Румъния и след това до Западна Европа – показва разследването, подкрепено и от Австрия, Германия и Унгария, съобщават от вътрешното ведомство. Трансграничното сътрудничество и координацията между държавите са осъществени със съдействието на Европол. В хода на полицейските действия претърсвания са извършени на 9 адреса на румънска територия, като на един от тях са установени 32-ма мигранти (9 иракски и 21 сирийски граждани, както и двама с неустановена към момента националност). Иззети са документи, електронно оборудване и парични суми. 

Тарифа

Според първоначалните данни тарифата за превоз на мигрант от Турция до Западна Европа варирала между 5000 и 10 000 евро. Престъпната мрежа е действала от Букурещ и е използвала Тимишоара като център за настаняване и улесняване на транспортирането на мигранти към Западна Европа. Заподозрените са вербували мигранти от Близкия изток, главно Сирия, които са искали да достигнат до западноевропейски страни, предимно Германия. Лидерът пребивавал в Румъния от три години, поддържал връзки с други ключови организатори, базирани в Истанбул.

Той действал като регионален координатор на престъпната дейност по този участък от маршрута. Предполага се, че е наемал румънски граждани, обикновено частни таксиметрови шофьори, за да транспортират мигрантите. Само между февруари и май румънските власти са разкрили пет случая на контрабанда на общо 70 незаконни мигранти. Те били транспортирани в камиони, скрити между стоки.