0

Г ръцкият бизнесмен Йоаким Каламарис разказа подробности за случай на изнудване, рекет и преследване от страна на група, гравитираща около застреляния Мартин Божанов-Нотариуса пред NOVA. 

"Бях посредник в сделка за имоти. Едната от заинтересованите страни е гръцки бизнесмен, който купува имот за 25 млн. евро, а другата би трябвало да има парите, за да се включи в покупката. Когато договорът беше сключен, аз се оттеглих. В един момент недобронамерен виден бизнесмен, занимаващ се с горива, се опита да саботира проекта. Започна да преговаря със съинвеститорите на имота и успя да обърне нещата. Мислеха си, че вместо гръцките бизнесмени да се откажат, може да се сключи предварителен договор и те да бъдат изнудени", заяви той. 

ПРИ АКЦИЯ: Иззеха компютри и документи от частния клуб на Марто Нотариуса! (ВИДЕО)

По думите му хората, замесени в криминалната сделка, са с арабски произход, живеят от 25 години в България и са с български паспорти.

„Вместо да има търговски дела, явно е по-евтино да се подават сигнали до прокуратурата, чийто заплати се плащат от българския данъкоплатец. Тези араби се включват в групировката на Мартин Божанов.

Според мен те са близки до бизнесмена, занимаващ се с горива, тъй като Божанов и Петьо Петров по прякор Еврото, са в един лагер. Така, който иска да създаде проблем на здрав бизнес, може да се обърне към техните адвокати. Такива като Велимир Атанасов. Той започна да подава сигнали срещу гръцката страна по сделката и срещу мен”, разказа Каламарис.

В ТЪРСЕНЕ НА ПРАВОСЪДИЕ: Сарафов нареди проверка на делата, свързани с Мартин Нотариуса!

И допълни: „Велимир Атанасов и неговата адска машина нямаше как да криминализират дейността на посредниците в България, какъвто бях аз”.   

Каламарис разбрал, че става дума за рекет, когато „били повдигнати обвинения и се разбрало, че взетите мерки са по-тежки от тези срещу хора, извършили убийство”. „Имахме две мерки – парична гаранция от 100 000 лева, друга за 50 000 лева, както и забрана да напускаме страната. Това беше дело на дясната ръка на лицето Невена Зартова – Борислав Георгиев, който е заместник районен прокурор”, подчерта бизнесменът.

На въпрос дали смята, че адвокат Атанасов е използвал контактите си с подалата заради случая с Нотариуса оставка като районен прокурор на София Зартова, за да може прокуратурата да окаже натиск срещу гръцките бизнесмени, Каламарис подчерта: ”Прокуратурата може да подава сигнали и към други институции, каквито са КПКОНПИ и ДАНС. Обратното също важи. Разбира се, че Велимир Атанасов е правил това. Виждах лицето Зартова да обикаля телевизионни студиа по време, когато българският данъкоплатец ѝ плащаше заплатата. По-хубаво е тази дама да седи и да очаква правосъдието. И да не се крие зад имунитета си”.

НЕ РАБОТИ ОТ 2 ГОДИНИ: 18 камери следели клуба на Нотариуса! (СНИМКИ+ВИДЕО)

Каламарис беше категоричен, че Зартова и Атанасов са били „в любовни отношения”, за каквито прокурорът отрича. „Тя опровергава думите на мой партньор и колега. Но искам да я попитам била ли е заедно с лицето Велимир Атанасов на 22 януари 2022 г. във вила „Чинка” в една стая? И ако иска, може да ме съди за клевета или да се провери от регистрацията в хотела. Време е тези хора да престанат да се крият. Цялата съдебна гилдия знаят за аферата между Зартова и Атанасов. Може да се провери колко въведени жалби има от адвоката и колко са успешни. Става дума за 110% успеваемост на подадените жалби от него”, категоричен е Каламарис.

СЛЕД КАТО ХВЪРЛИ ОСТАВКА: Невена Зартова: Нотариуса е имал влияние върху съдебната система