0

С бурни аплодисменти от симпатизанти Васил Божков влезе в съдебната зала, където тричленен състав на Софийския апелативен съд трябва да реши дали да го остави в ареста.

Около стотина човека има във фоайето на Съдебната палата, които подкрепят Васил Божков. Във фоайето се чу и звук на гайда. Инициативата им бе обявена във Facebook страницата на формацията "Българско лято" на бизнесмена.

Синът на Васил Божков Антон и съпругата му Ива Софиянска, дъщеря на бившия кмет на София Стефан Софиянски, също са в съда, за да подкрепят бизнесмена. За първи път членове на семейството му се появяват да го подкрепят, откакто Божков се върна в България. 

ОТВЕТ: От „Нове холдинг“ отрекоха Васил Божков да е екстрадиран! (СНИМКИ)

На 26 август градският съд постанови „задържане под стража“ за хaзартния бос, който ден по-рано се върна в България. Мярката е по едното дело срещу Божков – за данъчни престъпления, свързани с хaзартния му бизнес.

Кой е Васил Божков и защо се върна?

"Искам по-лека мярка, може би парична гаранция или подписка", каза Васил Божков пред съда. В момента Софийският апелативен съд решава дали да уважи внесената от бизнесмена жалба срещу наложеното му постоянно задържане по едно от делата срещу него, свързано с хaзартния му бизнес. Съдебният състав се оттегли преди минути на съвещание, за да вземе решение.

По време на заседанието адвокатът на Божков – Георги Гатев поиска от съда да не налага никаква мярка за неотклонение на клиента му или тя да бъде „подписка“. По думите му обвинението срещу Божков е необосновано и незаконосъобразно, като е постановено в нарушение на Конституцията. Защитникът отбеляза, че клиентът му се е върнал доброволно в страната, като цитира решение на Европейския съд за правата на човека, в което се казва, че такова действие трябва да бъде оценено от съда.

НОВО 20! Васил Божков прогонен от Дубай!

Гатев съобщи, че по делото за културните ценности вчера, след като му е предявила обвинението, прокуратурата е постановила парична гаранция на Васил Божков в размер на 1,5 млн. лева.

Прокурорите по делото поискаха жалбата на Божков да бъде отхвърлена, като посочиха, че има обосновано предложение, че е извършил престъплението, за което е обвинен. Към настоящия момент са налице всички предпоставки за задържане на Васил Божков, добавиха те.

Васил Божков с първа реакция след решението на съда

Единствената причина до момента разследването да не е приключило е да бъде призован Божков и да му бъдат връчени книжата по делото, каза прокурор Ангел Кънев. Той посочи, че опасността от укриване на обвиняема е реална, тъй като Божков има множество контакти и имуществени активи на места като Монголия, Молдова, Грузия и в офшорни зони – Кипър, Британски Вирджински острови. „Обвиняемият има изградени системни престъпни намерения“, каза Кънев.

Разследването по това дело е към своя финал, предстои прецизиране на обвинението на Божков и още няколко души, добави прокурорът.