0

В асил Божков не се завърнал в България по собствено желание, а е бил екстрадиран от властите на Обединените арабски емирства, потвърдиха от прокуратурата.

От държавното обвинение посочват, че на 28 август в Софийската градска прокуратура са получени документи от Министерство на вътрешните работи на Обединените арабски емирства (ОАЕ) чрез Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ при МВР. В документите е посочено, че компетентните власти в емирствата са решили да екстрадират Божков с директен полет от Дубай до София. Допълнително е посочено, че полетът е на 25.08.2023 г., като самолетът каца на летището в гр. София в 15:15 часа.

До настоящия момент Софийската градска прокуратура не е получила съдебен акт на компетентните власти на ОАЕ относно решението за екстрадиция, като заявяват, че разполагат само с писмото от МВР на ОАЕ от 23 август на български и английски език.

БОМБА: Васил Божков контактувал с Пригожин, прилоша му в съда

Бизнесменът бе докаран под конвой в сградата на прокуратурата на ул „Черковна“ № 90, за да бъде разпитан в качеството му на свидетел по дело рекет.

Разпитът продължи повече от четири часа. На излизане адвокатът му Георги Гатев каза, че Божков е потвърдил думите си, казани по време на неговите видеопресконференции, че е бил рекетиран и е дал 60 милиона лева. По време на разпита са споменавани имената на бившия финансов министър Владислав Горанов, експремиерът Бойко Борисов и пиарката Севделина Арнаудова. Божков е казвал и още детайли, но самият Гатев уточни, че тъй като е подписал декларация, не може да изнесе повече информация. По-рано твърденията на Божков бяха отречени от всички замесени лица. 

ИЗВЕДОХА ГО ОТ ВИП ТЕРМИНАЛА: Разпитват Божков като свидетел по дело за рекет (ВИДЕО)

Докато се провеждал разпитът, адвокатът му научил за дебата, който през целия ден върви в медиите дали Божков е бил екстрадиран, експулсиран или се е върнал доброволно. Според Гатев изнесеното от прокуратурата не отговаря на истината.

КАЦНА! Васил Божков е на българска земя! Личните му гардове го очакват с Майбах на ВИП-а на летището наред с полиция и съдебна охрана (СНИМКИ)

Разпитът ще продължи и в сряда, като Божков е призован в 11:00 часа.