0

С ъпруг прибра близо 2 милиона, след като подслуша служебните обаждания на съпругата си, се призна за виновен в търговия с вътрешна информация.

Възможно е Тайлър Лоудън да влезе зад решетките за 20 години и да отнесе глоба в размер на 5 милиона долара за незаконната си схема. Съпругата на Лоудън, която не е посочена в съдебните документи, е била мениджър по сливания и придобивания британски петролен гигант.

Тя е работила по сделка за придобиване на оператор на бензиностанции в САЩ, за около 1,3 милиарда долара. Сделката бе обявена на 22 февруари 2023 г. и доведе до 74% увеличение на цената на акциите на оператора. Лоудън, който не е имал предишен опит или интерес в енергийния сектор, научил за сделката, като подслушвал служебните разговори на жена си, които тя правела от домашния им офис или докато пътувала. Той също така получил достъп до нейния лаптоп и имейл без нейното знание или съгласие. Той използвал информацията, която е получил, за да закупи акции на оператора между ноември 2022 г. и февруари 2023 г., използвайки своите брокерски и пенсионни сметки. Той ликвидирал позициите си след обявяването на сделката и реализирал печалба от 1,76 милиона долара.

Съпругата на Лоудън не знаела за инвестицията му и била шокирана, когато научила. Тя се изнесла от къщата им и подала молба за развод. Жената е била уволнена, макар и да не са открити доказателства, че тя съзнателно е изнесла информация за сделката. Тя е сътрудничила на властите и не е обвинена в никакви нарушения.

Случаят на Лоудън е най-новият пример за това как ерата на работата от вкъщи, която започна в началото на пандемията COVID-19, създаде нови възможности и предизвикателства за противопоставяне на търговията с вътрешна информация. Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) и Министерството на правосъдието на САЩ (DOJ) заведоха множество дела на съпрузи, членове на семейство или приятели, които търгуват с информация, която са чули или видели, докато са работили от вкъщи с техен близък.

Лоудън беше съден от SEC и обвинен от DOJ за нарушаване на федералните закони за ценните книжа. Той се съгласява да уреди гражданското дело на SEC, като се откаже от неправомерно придобитите си печалби и плати неустойка от 1,76 милиона долара.

Той също така се признава за виновен по едно обвинение за измама с ценни книжа в наказателното дело на DOJ и очаква присъда.

SEC и DOJ предупредиха, че ще продължават да преследват онези, които злоупотребяват с достъпа си до поверителна информация за лична изгода. Те също така призоваха обществеността да докладва всяка подозрителна или незаконна търговска дейност на своите горещи линии или онлайн портали. Те също така посъветваха компаниите и служителите да приемат и следват подходящи политики и процедури за предотвратяване и откриване на търговия с вътрешна информация, особено в отдалечена работна среда.

* Източник: TIMESOFINDIA/Vesti.bg