0

С лед 13 години Софийският градски съд призна бившия директор на "Топлофикация София" Валентин Димитров за виновен за пране на пари и го осъди на 7 години затвор, при първоначален строг режим.

Съдия Петя Крънчева му определи и мярка за неотклонение. Все пак той остава на свобода срещу парична гаранция от 3 хиляди лева. Съдебното решение не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

Всичките негови сметки са запорирани. Отнети са и 2 млн. лв. - парите, които са намерени в сейфовете.

Вальо Топлото беше предаден на съд за пране на пари през 2009 година.

По обвинението за данъчни престъпления Димитров беше оправдан поради изтекла давност. Тя е изтекла, докато делото се гледа на първа инстанция в СГС.

Повече от два часа съдия Петя Крънчева чете присъдата срещу Валентин Димитров.

Съдът изброява стотици сделки на капиталовите пазари, както и стотици превози на суми към сметки в австрийски банки, направени от Вальо Топлото от 1999 до 2006 г., чрез които той е осъществил т.н. "пране на пари". Става ясно, че в този период Димитров е извършвал такива сделки средно по 10 пъти месечно.

Според обвинението той присвоил 10 млн. лева от дружеството, което е управлявал, след което ги е прекарал през в различни сделки.

Подсъдима в този процес беше и майка му Цеца Димитрова. Тя обаче почина преди да чуе присъдата.

До момента Валентин Димитров, по-известен като Вальо Топлото, има една оправдателна присъда - за източването на дружеството. По второ дело лежа 3 години в затвора заради луксозните стоки, които е купувал с пари на "Топлофикация"