1

П арламентарната комисия за дейността на Мартин Божанов ще изслуша в четвъртък Ивайла Бакалова и съпруга ѝ Веселин Денков, съобщи NOVA. Именно тя за пръв път заговори за дейността на Нотариуса като брокер на влияние в съдебната система.

По думите на Бакалова Божанов ѝ поискал 100 000 лв., за да освободят съпруга ѝ от ареста. Той беше задържан през 2020 г. по обвинение в лихварство.

РАЗКРИТИЯ: Убитият Мартин Нотариуса изнудвал Мис България! (ВИДЕО)

"Аз също бях разпитан като свидетел по наказателното производство, което води прокуратурата във връзка със случая с Мартин Божанов - Нотариуса. Аз съм бил адвокат на един от пострадалите гръцки бизнесмени. През 2018 година г-н Каламарис беше мой клиент и ми сподели, че е заплашван и притесняван от определени хора. Ходихме на няколко разпита с лицата, които го притесняват. Ставаше въпрос за търговски взаимоотношения и го насочих към кантора, която е специализирана в областта на търговското право. Притесняваха го по повод два недвижими имота, искаха да ги освободи. Към онзи момент не става въпрос за никакви Нотариуси, към онзи момент не съм чул въпросния Нотариус да има нещо общо с казуса", заяви междувременно пред БНТ бившият градски прокурор на София Николай Кокинов.

Изнудвал ли е Нотариуса семейство Арабаджиеви?

Той напусна съдебната система преди около 11 години, оттогава е адвокат. Бил е адвокат на гръцкия бизнесмен Йоаким Каламарис, който се оплаква, че е бил заплашван от Нотариуса.

Бившият градски прокурор обърна внимание и че досега не е изнесена информация дали Нотариуса в крайна сметка не е бил агент на полицията.

"Това може да покаже много неща, но тази информация няма как да бъде изнесена публично", подчерта Николай Кокинов.

ЗАРАДИ РАЗСЛЕДВАНЕТО НА НОТАРИУСА: Двама прокурори със смъртни заплахи

Относно това дали в МВР е следило Мартин Божанов той коментира: "Не мога да кажа дали е бил непрекъснато следен и дали не е бил следен в последния си ден, трябва разследването да го установи".

Според Кокинов е работа на полицията да разкрие Червения пират.

"Социопатите са невероятно изобретателни и интелигентни. Кой откъде е намерил телефоните на заплашваните лица ще се изясни впоследствие и не е толкова важно", допълни Николай Кокинов.

По думите му прави впечатление, че много органи са започнали да разследват и да разпитват - Народното събрание, ВСС разпитва поредица от магистрати.