0

З асилено полицейско присъствие има в казанлъшките села Тъжа и Манолово, чиито жители вчера се биха на Кооперативния пазар в Казанлък. Четирима от настанените в местната болница са с опасност за живота. В ареста остават 11 души от двете ромски фамилии, съобщи NOVA.

Оказа се, че членовете на двата рода не са стигнали до съда, където било насрочено дело за стар спор между тях. На път към него те спрели колите си и започнал боят.

Ден след поредният бой между двете фамилии, напрежението в селата, където живеят, остава, твърдят кметовете на двете села. Полиция и жандармерия охраняват двете населени места от снощи.

Враждата е между два ромски рода - Таирови и Бижеви. Нападнатите споделят, че това е поредният конфликт между фамилиите. „Страхуваме се, защото където и да отиваме, те са с нас. Където и да отидем, те ни следят и пак на удрят. Четири пъти стават вече. То не е един път, два пъти - четири пъти става дума”, оплака се Фанка – една от потърпевшите.

Хора от Тъжа, от където са нападателите, вече не си спомнят от къде е започнала враждата, но потвърждават за постоянни конфликти. Кметът на селото Цвятко Балабуров не вярва конфликтът да спре, особено след вчерашния смъртен случай. И той, и кметът на Манолово твърдят, че са нужни ефективни присъди. А ромите споделят, че се страхуват да пуснат децата си на училище, заради страх от саморазправа.

Починалият след боя е 36-годишният Рангел Станчев, съобщи „Фокус“. Мъжът има две деца. Той живеел в село Манолово. Хората от населеното място споделят, че не е конфликтен човек и е бил работлив.