0

Б авно и мъчително са загинали мигрантите в камиона-ковчег, открит край софийското село Локорско, съобщиха на брифинг на Националното следствие. 

Според данните на разследването около 7:30 часа сутринта двамата шофьори са отишли в местност около турската граница, където са качили 52 човека. По време на движение по магистрала “Тракия” се е чул силен шум и тропот, но шофьорите са продължили по пътя си. Около село Локорско се е чул още по-силен шум и се наложило те да слязат - видели, че има мъртви хора, изоставили камиона и побягнали към родните си места в Бургаско с автобус от столичната Централна гара. 

От извършените аутопси е ясно, че мигрантите са загинали от асфиксия - изчерпване на кислорода в помещението, в което са се намирали. Движението им е било силно ограничено, а позицията, в която са се намирали телата им е затруднила допълнително дишането. Това е довело да масивна недостатъчност на кислород.

Загиналите са умирали бавно и мъчително в продължение на 30 до 60 минути, разкри зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Той бе категоричен, че до нещастния инцидент се е стигнало от “чисто човешка алчност”. Според него е необичайно толкова големи групи мигранти да се превозват от трафиканти.

Дейността на престъпната група каналджии е разкрита за 24 часа. Координатите, от които са товарени мигрантите, са получавани, чрез приложението “Телеграм”. Крайната дестинация е Западна Европа - основно за страни като Великобритания, Франция и Германия.

Превозът на един човек е струвал между 5 000 и 7 000 евро, които са се изплащали по схемата “Хавала” в магазини и обменни бюра в Турция. Българските трафиканти са взимали само част от сумата - на шофьорите са изплащани по 100 евро на човек, а на ръководителя по 500 евро на човек.

Тайниците в превозните средства изработвали сами, като те били облицовани със специално фолио, което не позволява на скенери и рентгени да засекат топлината на хората, скрити вътре.

Престъпната група, качила мигрантите във фаталния камион, се състои от шест души, които са привлечени като обвиняеми. Един от участниците в групата е напуснал страната, веднага щом е разбрал, че се издирва. Пусната е европейска заповед за арест и ако бъде установен на територията на държава от Европейския съюз, ще бъде екстрадиран обратно у нас. 

Разпитани са десетки свидетели, извършени са 20 претърсвания на адрес, назначени са 30 експертизи, които вече са готови. 

СТРАШНА ТРАГЕДИЯ: 18 мигранти открити мъртви край София! (СНИМКИ+ВИДЕО)

ИЗВЪНРЕДНО: Има арестуван за смъртта на 18-те мигранти край София

Демерджиев: В дъното на трагедията с мигрантите стои човек, осъждан за каналджийство

ПОЛИЦИЯТА В ДЕЙСТВИЕ: Още арести за смъртта на мигрантите край Локорско

РАЗКРИТИЯ: ДНК издава трафикантите на мигранти