0

С ъдът оцени на 2005 лева автомобила на първия заловен да кара пиян у нас след влизане в сила на законовите промени, които позволиха на полицията да отнема коли. 26-годишният шофьор е спрян от катаджии на 11 август в 8.55 часа на главен път Е-79 в района на дупнишкото село Мурсалево.

Заловеният е от Ракитово, Пазарджишко, но бил на гости при приятели и гулял цяла нощ. Когато униформените му махнали със стоппалката, мъжът все още не бил напълно изтрезнял.

Оценител

Полицаите го усетили и му подали да духне на дрегера, който отчел 1, 23 промила алкохол. По делото, което се гледа в Дупнишкия районен съд, е установено, че мъжът е дал и кръв за химичен анализ, чиято проба също потвърдила резултат от над 1,2 промила, които по сега действащия закон повелява отнемане на автомобила, ако е лична собственост, или заплащане на равностойността му по пазарни цени. Оказало се, че ванът, който шофирал - „Мицубиши Спейс Гиър“, е на пловдивска фирма. От материалите по случая се изяснява и че шофьорът е спрян часове след влизането в сила на промените в закона и е първият в цялата страна.

Разноски

Мъжът призна вината си и сключи споразумение. Освен стойността на колата, той е осъден условно, както е и лишен от право да управлява МПС за срок от 8 месеца. Следва да плати и разноски в общ размер на 239, 50 лв. - за химическа експертиза и за съдебна автооценителна експертиза, както и разноски 264 лева за повторна съдебнооценителна експертиза на автомобила. Друг шофьор пък се споразумя да влезе доброволно в затвора за 2 години. Той е заловен повторно да управлява луксозен „Мерцедес“ на бул. „Черни връх“ в София след употреба на три вида наркотици - амфетамин, метаамфетамин и морфин. 40-годишният мъж е спрян на 10 септември миналата година, когато все още няма изискване колата му да бъде отнета. Така са свалени само регистрационните номера на мерцедеса. Освен че ще лежи в затвора, мъжът ще остане и без книжка за 2 години, както и ще плати глоба от 500 лева.